(Foto's Rob van Dullemen).

Leiden houdt afstand: niet terug naar oude kantoorleven bij Hortipoint

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?

Bij vakbladenmaker Hortipoint was het een kleine omschakeling toen half maart duidelijk werd dat de hele dag op kantoor niet meer ging. Directeur Mémé Bartels vertelt dat ze op 12 maart meteen besloten heeft het kantoor te sluiten voor de meeste medewerkers. “Twee medewerksters die in Leiden woonden, mochten nog wel komen, de rest zat thuis. Het was even wennen. Maar we doen eigenlijk al heel veel digitaal.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Mémé Bartels, directeur van Hortipoint dat zes titels uitbrengt voor de sierteeltsector over het nieuwe kantoorleven.

Hortipoint is een uitgeverij die zes titels uitbrengt voor de hele sierteeltsector, zowel nationaal als internationaal. Bladen voor bloemisten, boomkwekers en hoveniers, alles wat met bloemen en planten voor in en om het huis heeft te maken. Zowel praktische informatie over marketing en omzetverbetering als ontwikkelingen in de sierteeltketen. Toen in maart internationaal steeds meer markten sloten en ook Nederland op slot ging, sloeg de paniek toe in de sector. Op televisie was te zien dat ontelbare bossen bloemen werden doorgedraaid op de veiling. “Het was heel erg, de hele Nederlandse bloemenmarkt stortte in”, zegt Mémé Bartels. “En sommige bedrijven zijn ook hard geraakt. Maar handel is net als water, het sijpelt er altijd weer tussendoor. En inmiddels is het aardig hersteld. Ik hoorde dat een van de grotere spelers op de markt alweer op 90% van zijn omzet zit. En de verkoop rond Moederdag is heel goed geweest, we kopen blijkbaar in deze tijd veel bloemen en planten voor thuis en voor anderen.”

Meer digitaal
Het gedwongen thuis werken heeft Bartels wel aan het denken gezet. “Ik weet niet of we nog terug moeten naar het oude kantoorleven. Onze redacteuren werken altijd al vijftig procent op kantoor en verder thuis of zijn onderweg voor interviews. Maar dat laatste kan misschien ook wel meer digitaal. We hebben allemaal gemerkt dat het ook anders kan. Waarom zou je voor een kort interview voor een kleine rubriek heel ver gaan reizen?”

Een punt van aandacht bij thuiswerken is wel hoe je onderling contact houdt. “We hebben vanaf het begin gezamenlijke koffiemomenten ingepland en bepaalde overleggen. Daar moeten we aan blijven werken. We gaan het de komende tijd met elkaar bekijken en uitpuzzelen.”

Problemen met vervoer
Ook het vervoer is voor Bartels een probleem waar niet direct een goede oplossing voor is. Ook nu langzamerhand het slot eraf gaat en oude routines deels kunnen worden opgepakt. “We houden ons aan de richtlijnen van de regering, we hebben het kantoor zo ingericht dat mensen op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen werken. Er mogen maximaal tien mensen op kantoor zijn (van de 25 personeelsleden die Hortipoint telt) en we zeggen daarbij: reis niet in de spits en mijdt het openbaar vervoer. Het is ook niet verplicht om naar kantoor te komen.”

Zelf is Bartels gewend om met de trein van haar woonplaats Amsterdam te komen naar het kantoor van de uitgeverij dat op loopafstand van Leiden Centraal ligt. “Die trein was vaak zo vol, ik weet niet hoe dat straks moet gaan, maar als iedereen met de auto gaat reizen, sta je natuurlijk allemaal eindeloos in de file. Ik vind dat nog wel een dingetje.”

Geen airco, wel handgel
Op kantoor zijn dus de bureaus uit elkaar gezet, het aantal werkplekken op de redactiekamers verkleind en is de airco uitgezet. “We gaan de deuren en ramen openzetten. Thuis heb je ook geen airco.” Ook staan er overal flacons met gels en zeep om je handen schoon te maken en zijn er protocollen voor het gebruik van de koffiemachines, de kantine en de toiletten. Maar Bartels gaat niet zelf toezicht houden of iedereen wel vaak genoeg zijn handen wast. “Nee, dat lijkt me niet nodig.”

  • Foto door: Rob van Dullemen ©
    Foto door: Rob van Dullemen ©
  • Foto door: Rob van Dullemen ©
    Foto door: Rob van Dullemen ©
  • Foto door: Rob van Dullemen ©
    Foto door: Rob van Dullemen ©
Economie Leiden Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×