(Foto: Robbert van Cleef).

Kamers internationale studenten tijdelijk voor reguliere studenten

Toen begin maart het coronavirus wereldwijd om zich heen greep riepen veel landen studenten en expats op om terug te keren naar hun thuisland. Ook veel internationale studenten in Leiden gaven gehoor aan de oproep. De meeste studentenkamers die de Universiteit Leiden (via DUWO) normaal gesproken verhuurt aan internationale studenten staan hierdoor al maanden leeg. Studenthuisvester DUWO wil de leegstand, en tegelijkertijd de kamernood onder reguliere studenten, tegengaan door de internationale studentenhuizen tijdelijk aan te bieden aan Nederlandse studenten.

“We verwachten dat de internationale studenten op zijn vroegst volgend jaar pas weer terugkomen. Internationalisering vinden we erg belangrijk. Maar huisvesting voor studenten die nu op zoek zijn naar een kamer ook”, verklaart Gijsbert Mul, directeur accomodatie bij DUWO. De organisatie wil de kamers met kortlopende contracten verhuren. “Zo zijn de woningen snel weer beschikbaar als de internationale student terugkomt naar Nederland”, zegt Mul.

Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met Gijsbert Mul van DUWO.

Nationale studenten
Ook veel nationale studenten hebben hun kamer, bij gebrek aan fysiek onderwijs, verlaten om weer bij hun ouders in te trekken. “Studenten die in de eindfase van hun studie zitten hebben de huur opgezegd, de meeste anderen houden hun kamer aan”, merkt Mul. Onder bepaalde voorwaarden mogen studenten hun kamer onderverhuren. Een van de voorwaarden is dat zij dit melden bij DUWO. “Dat gebeurt volgens onze gegevens nauwelijks. Maar corona maakt het ons lastig om achter de deur te bekijken wie waar woont, dus we weten het niet zeker”, zegt Mul.

Kamernood
Ondanks leegstand en onderverhuur geldt er nog steeds een kamernood onder de Leidse studenten. DUWO verwacht dat de vraag naar studentenkamers in de loop van het nieuwe collegejaar, net als andere jaren, flink groeit. Mul: “Fysiek onderwijs of niet. Een groot deel van de nieuwe lichting studenten zal ook dit jaar in Leiden willen komen wonen.”

Studenten die recent de huur van hun kamer hebben opgezegd en terug naar Leiden komen om verder te studeren hoeven niet bang te zijn dat ze onderop de wachtlijst terecht komen. “Als ze al langer ingeschreven staan behouden ze hun rechten en geldt voor hen een kortere wachttijd dan iemand die nieuw is”, verklaart Mul. “Als je ergens gaat hospiteren moet je natuurlijk wel uitgekozen worden, maar daar heeft DUWO weinig invloed op.”

 

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×