Hooglandse Kerkgracht in beeld als uitbreidingslocatie weekmarkt. (Archieffoto: Chris de Waard).

Hooglandse Kerkgracht en Kaasmarkt in beeld voor uitbreiding weekmarkt

De gemeente Leiden bekijkt op dit moment samen met de marktcommissie of de wekelijkse markten kunnen uitbreiden naar de Hooglandse Kerkgracht en de Kaasmarkt. Ook wordt er gekeken naar extra ruimte op de Lammermarkt. Op die manier moet er ruimte ontstaan voor meer kramen, waarvan een deel sinds de verplaatsing naar de Lammermarkt en Beestenmarkt buiten de boot valt.

Wethouder Yvonne van Delft doet nadrukkelijk de deur dicht voor uitbreiding richting Apothekersdijk. “Die discussie is gesloten.” Ook een markt op de oude locatie langs de Nieuwe Rijn zit er voorlopig niet in. De gemeente heeft nog wel gedacht aan de mogelijkheid om ook op andere dagen een markt te houden, maar dat bleek voor de ondernemers vaak niet handig omdat ze dan al op markten elders in de stad en in de regio staan.

Goede sfeer
Na afloop van een overleg met de marktcommissie zegt de wethouder woensdag dat de onderlinge sfeer goed is en dat ze het waardeert dat de ondernemers op de markt bereid zijn ruimte in te leveren om meer standplaatshouders een plaats te bieden. “Nu zijn er kramen van twaalf en zestien meter, maar we gaan waarschijnlijk naar acht meter voor iedereen. Op die manier kunnen we meer kramen kwijt.”

Als er op de Hooglandse Kerkgracht marktkramen zullen komen, worden die waarschijnlijk gereserveerd voor non-foodverkopers. “Zij hebben geen grote koelwagens nodig. We willen de bomen en de bestrating niet beschadigen. Wat betreft de Kaasmarkt moeten we ook nog even goed kijken wat er mogelijk zal zijn.”

De wethouder benadrukt dat de gemeente de markt ook een belangrijk onderdeel vindt van de stad. Maar zegt ook dat de gemeente vasthoudt aan de huidige locatie voor de zaterdag- en woensdagmarkt op de Lammermarkt en Beestenmarkt. In ieder geval tot 1 september.

Looproutes niet haalbaar
Er is wel gesproken over of looproutes met eenrichtingverkeer zou kunnen werken op de Nieuwe Rijn, maar dat is volgens Van Delft niet haalbaar. “De ruimte tussen water en gevel is gewoon te klein om plaats te bieden aan de marktkramen. Er moet ruimte achter de kraam zijn en voor de kraam, zowel voor kopers als mensen die staan te wachten en dan ook nog voor passanten. De markt heeft 27 ingangen die kunnen we niet allemaal afsluiten (dat is nodig om eenrichtingverkeer af te dwingen, red.) en dat zou ook heel nadelig zijn voor de winkeliers aan de Nieuwe Rijn.”

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×