Basketbalminnend Leiden hoopt gauw weer de Vijf Meihal te kunnen betreden om hun club aan te moedigen. (Archieffoto: Marja van Tilburg).

Nieuwe hoofdcoach ZZ Leiden Geert Hammink hoopt gauw op zoek te kunnen naar spelers

De start van de nieuwe basketbalcompetitie is nog onzeker, maar de nieuwe hoofdcoach Geert Hammink verwacht op tijd een volwaardig team te kunnen samenstellen. “We zitten in heel Europa in hetzelfde schuitje, het is afwachten wanneer we weer mogen en pas dan kunnen we doelen gaan stellen.”

Geert Hammink is een van de weinige Nederlanders die in de beste basketbalcompetitie van de wereld heeft gespeeld: de NBA. Het begon voor hem allemaal met college-basketbal op de Louisiana State University in Baton Rouge. Na zijn afstuderen werd hij opgepikt door Orlando Magic, destijds de club van Shaquille O’Neal, die met zijn 2.16 meter nog drie centimeter boven de Nederlander uittorende. “Ik had graag wat meer minuten willen spelen in de NBA”, zegt Hammink als hij terugkijkt op die tijd. “Het was geweldig, maar het zou nog geweldiger zijn als ik niet zo vaak op de bank had hoeven zitten. Ik had de pech in het team te zitten van wellicht de beste center ooit en dat was ook mijn positie.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Geert Hammink, de nieuwe hoofdcoach van ZZ Leiden.

Na zijn Amerikaanse avontuur dat na de club uit Florida hem ook nog naar de westkust bracht en een seizoen bij de Golden State Warriors opleverde, koos Hammink voor clubs in Europa. Zowel in Griekenland als in Duitsland. “In 1996 mocht je met een Nederlands paspoort overal in Europa spelen. Griekenland had een sterke competitie, speelde ook in de Europa League en het was economisch het aantrekkelijkst.”

Coach bij ZZ Leiden
Nadat zijn eigen loopbaan als speler was gestopt, dook Hammink voor het eerst op als coach van een Nederlandse club bij de Dutch Windmills, maar dat was slechts van korte duur omdat de club al in het eerste seizoen failliet ging. Na een jaartje met andere zaken bezig te zijn geweest, begon het wel te kriebelen en besloot Hammink in te gaan op de aanbieding uit Leiden om hoofdcoach Rolf Franke op te volgen die na twee seizoenen vertrok bij Zorg en Zekerheid Leiden. “Het ging heel snel, ik had een paar prettige gesprekken met de bestuurders van de club. We zitten op een lijn, we hebben een klik.”

Nu is het alleen nog afwachten wanneer de coronamaatregelen zodanig versoepeld worden dat er weer wedstrijden met publiek gespeeld mogen worden. De Dutch Basketball League heeft gezegd geen competitie op te starten zolang er geen publiek aanwezig mag zijn. Pas als duidelijk is wanneer de competitie begint, kan Geert Hammink op zoek naar spelers voor zijn team. “Ik verwacht dat als er duidelijkheid is, we genoeg tijd hebben om spelers te contracteren en een team te vormen.”

Doel komend seizoen
Wie meedoet aan een competitie wil strijden om de eerste plaats, het kampioenschap. Maar in deze tijden van corona gelden andere wetten. Over de doelstelling voor komend jaar is Hammink dan ook erg voorzichtig. “Normaal is dat een standaardvraag, maar niemand heeft hem nog gesteld. Ik kan pas een doelstelling formuleren als we weten waar we aan toe zijn, als we uit deze corona-impasse zijn gekomen.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×