(Foto: Chris de Waard)

Leidse horeca-ondernemers mogen terrassen uitbreiden

Leidse horeca-ondernemers krijgen van de gemeente de ruimte om hun terrassen te vergroten. Ook voor horeca-uitbaters zonder terras wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Ondernemers mochten hiervoor een plan indienen. Deze plannen worden nu door de gemeente gecontroleerd op basis van haalbaarheid en veiligheid.

De ondernemers hebben een goed gevoel over de manier waarop de gemeente de ruimte geeft aan de horeca, zegt Reanne Bakker, voorzitter van KHN Leiden en zelf ook ondernemer in de Leidse binnenstad. “Ik hang net op van een gesprek met wethouder Yvonne van Delft en de burgemeester. Het was een zeer positief gesprek. Burgemeester Lenferink denkt goed met ons mee”, zegt Bakker.

Veelzijdige oplossingen
Er is veel belangstelling voor de uitbreiding van terrassen. “Er zijn heel veelzijdige plannen ingediend heb ik gehoord. Terwijl de ene ondernemer de volledige parkeerplaats meepakt als terras, zijn anderen juist heel voorzichtig, soms zelfs te voorzichtig. Zelf heb ik voor mijn vier bedrijven ook een plan ingediend. Bij Scarlatti wil ik bijvoorbeeld graag een ponton plaatsen aan het terras vast.”

Horeca-ondernemers zonder terras hebben ook veelvuldig plannen ingediend. Waar deze terrassen geplaatst worden durft Bakker nog niet te zeggen. Daarover wordt nu nog gesproken. Over de geruchten dat terrassen op de pleinen, zoals het Pieterskerkplein en de Garenmarkt worden geplaatst, kan de voorzitter van KHN nog niets kwijt. “Daar gaat de gemeente over en voor uitbreiding op deze wijze moet ook sowieso nog worden gesproken met omwonenden.”

Handhaving
Bakker benadrukt dat het belangrijk is dat gasten zich straks wel strikt aan de anderhalvemeterregels houden. “Wij zijn daar verantwoordelijk voor, maar de gasten zelf ook. De burgemeester heeft aangegeven niet voldoende BOA’s te hebben om continu te controleren, maar dat zullen zij zeker doen. Dan zal niet alleen de eigenaar van een horecagelegenheid worden aangesproken, maar ook de gasten zelf. We vragen vooral aan inwoners om het gezonde verstand te gebruiken. We willen voorkomen dat iedereen massaal naar de terrassen komt en starten daarom binnenkort een campagne.” Voor eten in restaurants is reserving verplicht.

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×