Kim Vermaas behaalde voor Scylla vele overwinningen in de nationale competitie in zowel het eerste team van de mannen als de vrouwen. (Archieffoto: Wim de Leeuw)

Tafeltennisster Kim Vermaas maakt overstap naar trainersvak

In januari kondigde Kim Vermaas al aan dat ze aan het einde van het seizoen een andere weg zou inslaan. Toen dacht ze nog aan reizen. Maar vorige maand koos ze voor het Regionaal Trainingscentrum. Daar gaat ze jeugdig talent uit de regio meehelpen om zich verder te ontwikkelen.

“Ik ben middenin de coronatijd begonnen, dus ik heb nog niet kunnen trainen met de spelers. Het blijft bij videobellen en whatsappen.” Als geen ander weet Kim Vermaas hoeveel trainingsuren je erin moet steken om in het tafeltennis succesvol te zijn. “In Nederland beginnen de meeste spelers rond hun achtste. Het draait echt om veel uren maken. Als we straks pas in september kunnen gaan trainen, missen we wel een hoop. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar jonge spelers kunnen soms in korte tijd grote sprongen maken. Dus dat gaan we wel merken.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met tafeltennisster Kim Vermaas over haar overstap als trainer.

De buitensporters mochten eind april weer beginnen, maar de binnensporters moeten nog even wachten. Kun je die tafeltennistafel niet naar buiten tillen? “Dat zou kunnen, maar is niet ideaal. We hebben er wel over nagedacht, maar er moet van alles voor geregeld worden en de gemeente moet toestemming geven. Bij tafeltennis heb je een vlakke ondergrond nodig, want je wilt niet geblesseerd raken. En het balletje is zo licht dat je gauw last hebt van de wind.”

Twee NK-finales en één titel
Het einde van haar laatste seizoen als wedstrijdspeelster op het hoogste niveau in Nederland had Vermaas zich wel iets anders voorgesteld. Nadat ze zich niet had weten te plaatsen voor de Olympische Spelen, nam ze het besluit te stoppen met de topsport. Ze wilde begin maart haar titel verdedigen op het Nederlands kampioenschap en daarna afbouwen. Door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen was het vlak na het NK al einde verhaal. Op dat NK verloor Vermaas in het enkelspel in de finale van Shuo Han Men. Met haar mixed-dubbel partner Rajko Gommers lukte het op zaterdag wel en het duo haalde de vijfde landstitel binnen.

Opleiding starten
Nu haar succesvolle loopbaan als tafeltennisspeelster ten einde is gekomen, richt Vermaas zich op het trainersvak. “Ik ga daarvoor met een opleiding starten, maar ik heb natuurlijk zelf ook veel ervaring opgedaan met trainers en coaches. Verder ga ik jonge talenten scouten bij clubs en op de nationale wedstrijden.” Bij het RTC trainen kinderen vanaf een jaar op dertien. Een enkele keer wordt er een uitzondering gemaakt voor een bijzonder talent.

Vermaas denkt dat ze een redelijk strenge trainer zal zijn. “Maar plezier in het spel is wel belangrijk, anders houd je het niet vol.” En daarom is ze blij dat ze zelf al een paar keer per week op Papendal mag trainen. “Ik denk dat de spelers die bij het RTC trainen ook hopen dat we snel kunnen beginnen. Het is een fijn gevoel om weer een balletje te slaan.”

 

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×