(Foto: Emile van Aelst).

Helarbrug geplaatst tussen Meelfabriek en Ankerpark

Afgelopen week is weer een van de Singelparkbruggen geplaatst. Het gaat om de Helarbrug die woensdag zijn definitieve plek binnen het Singelpark kreeg. De brug verbindt de Leidse Meelfabriek met het Ankerpark. Deze derde van in totaal zes Singelparkbruggen zorgt ervoor dat wandelaars straks vanuit het Ankerpark, via de binnentuin van het Meelfabriek-terrein terechtkomen in het nieuw te ontwikkelen Lakenpark.

Naamgeving Helarbrug
“Brug der Gezondheid. Gezondheid kan niet zonder geneeskunst – die is rijk vertegenwoordigd in Leiden met de universiteit en het universitair ziekenhuis. Om geen clichénaam te bedenken doet “Helar” denken aan ‘heler’; iemand die geneest – maar ook aan een krachtige Viking of Germaans mythologisch figuur. En een beetje aan ‘heelal’. Ook niet verkeerd in een stad met een sterrenwacht”, verklaart de gemeente de naamgeving van de brug op haar website.

Lakenpark
Het nieuwe Lakenpark omvat het huidige Katoenpark, het Laken- en Kaarsenmakersplein en de Kaarsenmakerstraat. Het dankt zijn naam aan de Leidse Katoenmaatschappij die tussen 1836 en 1936 stond in het gebied waar nu het Katoenpark ligt. Om het Lakenpark te realiseren, verdwijnen parkeerplaatsen op het Lakenplein en Kaarsenmakersplein. Hiervoor in de plaats komen veel nieuwe bomen en planten. Dwars door het nieuwe Lakenpark loopt een kronkelend speel- en wandelpad voor wandelaars en fietsers. Ook komt op de plek van de huidige speeltuin een nieuwe, natuurlijke speeltuin met speelvijver.

Als alles volgens plan verloopt worden in juni de vierde en vijfde Singelparkbrug geplaatst. De Hapynion komt bij het Utrechtseveer, de naam van brug staat voor geluk, en de Loviumbrug tussen de Zijlpoort en het Ankerpark. De zesde brug maakt eigenlijk geen deel uit van de serie Singelparkbruggen. Dat is de Binnenoostsingelbrug. Deze ligt al enige tijd op zijn plaats.

Zie ook https://www.singelpark.nl/nieuws/tweed-fase-singelpark/

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×