In juli 2019 werden nog 20.000 Leidse kinderen blij gemaakt met een vakantiepas door wethouder Marleen Damen. (Archieffoto: Emile van Aelst).

ChristenUnie bezorgd over afschaffing Leidse Vakantiepas voor basisschoolleerlingen

De Vakantiepas was jarenlang vaste prik voor 20.000 basisschoolleerlingen in Leiden. Met leuke ideeën, kortingen en gratis opties voor activiteiten in de zomer. Vooral voor kinderen die opgroeien in gezinnen waar met weinig geld een lange zomervakantie moet worden overbrugd. En nu is de Vakantiepas ineens zonder ceremonieel aan de kant gezet door de nieuwe aanbieder van jeugdwelzijnswerk. Voor ChristenUnie-raadslid Pieter Krol een reden om het Leidse college te bestoken met vragen.

Voor Krol kwam de mededeling dat de Vakantiepas niet meer wordt uigegeven erg onverwachts. “De gemeente Leiden is begonnen met een aanbestedingstraject in het welzijnswerk en we wisten wel dat er wat zou gaan veranderen maar dan verwacht je als raadslid dat je wel wordt geïnformeerd over de besluiten die worden genomen”, zegt Krol. “De ChristenUnie vindt de Vakantiepas een ongelooflijk mooi initiatief. Elk jaar krijgen twintigduizend kinderen zo’n pas van een meester of juf. Vorig jaar was wethouder Damen daar zelf ook bij en daarmee straal je als gemeente ook uit dat je het belangrijk vindt voor kinderen. Dus dit nieuws heeft mij verbaasd en ik ben ook wel teleurgesteld over de gang van zaken.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met ChristenUnie-raadslid Pieter Krol over het afschaffen van de Vakantiepas voor basisschoolleerlingen.

Dit jaar lijkt zo’n pas misschien wel meer nodig dan anders nu veel mensen hun vakantieplannen in het water zien vallen door de coronamaatregelen en onzekere financiële situatie. “We weten dat voor veel ouders en hun kinderen dat de zomervakantie op een andere manier ingevuld moet worden en daarbij zou de Vakantiepas een goede rol kunnen vervullen. Zodat kinderen naar een museum kunnen, een filmpje kunnen pakken of bijvoorbeeld kunnen gaan midgetgolfen en allerlei andere leuke activiteiten.”

‘Geen overleg’
Nadat de Stichting Vakantiepas aan de bel had getrokken dat ze dit jaar niet meer gevraagd worden een pas te maken voor de Leidse kinderen, heeft Krol een reeks vragen gesteld aan het college. Het draait daarin om het aantal goede alternatieven voor de Vakantiepas en of de organisaties die de aanbesteding in het welzijnswerk hebben gewonnen dit soort besluiten geheel zelfstandig kunnen nemen. “We hebben zelfs van de stichting die de Vakantiepas uitgeeft, gehoord dat er eigenlijk helemaal geen overleg heeft plaatsgevonden en dat vinden wij niet kunnen.”

Als het aan Krol ligt, komt er alsnog een Vakantiepas tenzij er een goed alternatief is. “Ik wacht even op de antwoorden van het college wat de plannen zijn van de nieuwe aanbieder van het welzijnswerk SOL. Ik begrijp dat ze daar wel naar aan het kijken zijn. Ik vind in ieder geval dat je dat moet doen in overleg met Stichting Valantiepas die dat al zestien jaar doet in Leiden. Die kun je niet zomaar afserveren. Ik ga de wethouder dus heel nauwgezet volgen.”

Een eigen programma met activiteiten
SOL laat weten te werken aan een aanbod van jeugdactiviteiten voor aankomende zomer. “De gemeente Leiden heeft ons bij de aanbesteding van het welzijnswerk gevraagd om met een goed aanbod te komen. Daarvoor gaan we geen gebruikmaken van de Vakantiepas, maar komen met een eigen programma”, aldus directeur-bestuurder Btisame Boudhan. Een deel van de activiteiten zal volgens haar gratis toegankelijk worden, voor een ander deel geldt dat niet. “Maar we willen dat iedereen mee kan doen, dus de kosten zullen zo laag mogelijk zijn.”

Het college van burgemeester en wethouders heeft zes weken de tijd om op de vragen van de ChristenUnie te reageren.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×