DIOK werd in 2019 landskampioen. (Foto: Chris de Waard).

Leiden grijpt weer naast titel 'Topsportgemeente van het jaar'

Leiden is derde geworden in de strijd om de titel ‘Topsportgemeente van Nederland 2019’. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door sporteconomisch adviesbureau Sport2B aan de gemeente met de beste topsportprestaties, gemeten over veertig landelijke topsportcompetities. Amsterdam werd dit jaar eerste, gevolgd door Edam-Volendam. Er doen 165 gemeenten mee aan de verkiezing.

Het is de derde keer in vier jaar dat Leiden in de top vijf eindigt. Leiden werd al eens tweede en vierde en nu is er dus een derde plek. “Het is een prestatie om trots op te zijn”, zegt topsportcöordinator Tjeerd Scheffer van Topsport Leiden. “Toch ook een beetje balen dat we weer naast de eerste plaats grijpen. Ik feliciteer Amsterdam natuurlijk van harte, maar ik had graag een keer gewonnen.”

Goede hoop
Scheffer had dit jaar goede hoop op de overwinning omdat Leiden in 2019 met LSG (schaken) en DIOK (rugby) twee landskampioenen in huis had. Daarnaast presteerden ook de waterpoloërs, tafeltennissers en basketballers niet verkeerd. “Het geeft wel aan dat we in Leiden al jaren een goed topsportklimaat hebben met fantastische sporters.”

‘Eeuwige tweede’?
Op de vraag hoe Leiden in de toekomst dan toch een keer de titel kan pakken, heeft Scheffer niet direct een antwoord. “Het zou helpen als er meer Leidse teamsporten op hoog niveau gaan uitkomen. Maar als Topsport Leiden hebben we daar niet zoveel invloed op. Wij zijn er om de verenigingen te ondersteunen. Wel zie ik dat er weer goede ontwikkelingen zijn binnen de Leidse topsportploegen. Zo hebben de waterpolomannen van ZVL-1886 komend seizoen echt weer een aantal toppers bij en ik heb ook hoge verwachtingen van het vrouwenteam.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×