(Archieffoto: Herman Volker).

Leiderdorp spreekt zich uit voor opvang kinderen uit Lesbos

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft gisteren een voorstel van PvdA en GroenLinks aangenomen om zich expliciet uit te spreken voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen van het Griekse eiland Lesbos. Eerder liet Leiderdorp weten de landelijke lijn te volgen en aan een eventuele oproep voor opvang gehoor te geven. Met dit besluit moet het standpunt in de regio en richting de landelijke overheid actief worden uitgedragen.

PvdA-raadslid Joyce van Reijn over de gedachte achter de motie: “We weten hoe schijnend de situatie op dit moment is in Lesbos. Daar is deze coronacrisis nog een keer overheen gekomen. Deze motie is in meerdere gemeenten in de regio ingediend en bedoeld om expliciet uit te dragen dat wij bereid zijn om kinderen te helpen.”

Raadslid Marlies van Beek van GroenLinks vult aan: “Natuurlijk kunnen we dit probleem als Leiderdorp niet alleen oplossen, maar ik denk wel dat het zeer belangrijk is dat we onze steun uitspreken en dat we bereid zijn een positieve bijdrage te leveren aan dit probleem. Met de noodopvang in Leiderdorp in het achterhoofd, ben ik ervan overtuigd dat we ook een goede bijdrage kunnen leveren wanneer dat van ons wordt gevraagd.”

‘Symboolpolitiek’
Alle Leiderdorpse partijen stemden in met het voorstel, op de VVD na. Fractievoorzitter Martine Breedveld: “Deze motie speelt in op het gevoel. Natuurlijk wenst heel mijn fractie ieder kind een veilige toekomst. De vraag is wat onze rol hierin is. Eerder heeft het college al aangegeven dat Leiderdorp de landelijke lijn volgt. Indien het kabinet een beroep doet op gemeenten en dus ook op Leiderdorp voor de opvang van minderjarige asielzoekers, wordt hier zeker gehoor aan gegeven. Die verzekering is wat mij betreft wat telt. Deze motie ruikt toch een beetje naar symboolpolitiek en dat is niet iets waar wij als fractie in mee kunnen gaan.”

Van Reijn laat weten blij met brede steun. “Het gaat om de gedachte die erachter zit en het breed uitdragen daarvan.”

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×