Huisarts kan ook snel doorsturen nar sociaal wijkteam via doorverwijssysteem Zorgdomein. (Foto: Pixabay).

Huisarts kan makkelijker doorverwijzen naar Sociaal Wijkteam

Sommige klachten horen niet thuis bij de huisarts, maar passen beter bij het Sociaal Wijkteam. Om een doorverwijzing via de huisarts makkelijker te maken is het Sociaal Wijkteam toegevoegd aan het programma Zorgdomein dat huisartsen gebruiken om patiënten door te verwijzen naar medische specialisten. De vraag naar deze medische specialisten is groot.

De regio Leiden staat op nummer 1 als het gaat om angst- en stemmingsstoornissen, zo blijkt uit het regiobeeld Zuid-Holland dat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid onlangs publiceerde. Angst, onrust, eenzaamheid of overbelasting kunnen, zeker tijdens de huidige coronacrisis, een goede gezondheid flink in de weg staan. Zorgen over financiën of huisvesting verergeren de situatie. Als een patiënt met klachten bij de huisarts komt die duiden op meer dan alleen fysieke oorzaken kan de huisarts ook doorverwijzen naar een Sociaal Wijkteam. De Leidse huisarts Angelique Meskers is blij met deze ‘elegante verbinding tussen zorg en welzijn’.

“De oude verwijsmethode was wat omslachtig”, zegt Angelique Meskers. “Het is fijn dat we nu ons verwijssysteem Zorgdomein ook kunnen gebruiken voor doorverwijzen naar het Sociaal Wijkteam. We hopen dat deze optie ook wat meer op het netvlies komt van de huisartsen. We zijn meer vertrouwd om door te verwijzen naar medische specialisten.” Voor de patiënten verandert er niet zo heel veel, verwacht Meskers. “Alleen heb ik nu meer tijd voor patiënten en omdat het makkelijker wordt voor zorgprofessionals, wordt het ook eerder ingezet.”


Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met huisarts Angelique Meskers over doorverwijzen via Zorgdomein.

In Leiden zijn zeven sociale wijkteams, waar mensen welkom zijn om met een sociaal werker hun problemen en vragen te bespreken. Het verwijzen naar deze wijkteams is dus vanaf nu een stuk eenvoudiger. “Net als bij een verwijzing naar de specialist kan voortaan met slechts enkele klikken verwezen worden naar het Sociaal Wijkteam”, vertelt Jeannette Vader, directeur Swt’s Leiden. Zorgdomein kiest automatisch het juiste wijkteam bij het adres van de patiënt. De digitale verwijzing vervangt tevens het ‘welzijnsrecept’ dat voor Leidse huisartsen meer werk was.

Vader wil ook graag benadrukken dat mensen die met psychosociale problemen kampen, financiële zorgen hebben of andere vragen omtrent welzijn,  altijd direct naar het Sociaal Wijkteam kunnen stappen en niet langs de huisarts hoeven. “Na 1 juni zijn de Huizen van de Buurt ook weer open. Openingstijden zijn te vinden via de website van Een goede buur.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×