(Foto: Chris de Waard).

LUMC bouwt groot centrum voor stamcelonderzoek

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bouwt het grootste onderzoekscentrum voor stamcel- en gentherapie van Nederland. Het centrum met de naam NECSTGEN moet bovendien een van de grootste faciliteiten van Europa worden. De bouw start nog dit jaar op het Leiden Bio Science Park.

Iedereen in Nederland kan baat hebben bij ontwikkelingen in deze zogenoemde regeneratieve geneeskunde, zegt Ton Rabelink, professor interne geneeskunde van het LUMC: “Op dit moment is het zo dat patienten met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes jarenlang behandeld worden. Dat is intensief voor de patient en kostbaar voor de maatschappij. Door deze vorm van geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer: dan genees je patienten met hun eigen cellen, met gentherapie of weefselmanipulatie. Bijvoorbeeld op afroep gekweekte, insuline producerende cellen om diabetes tegen te gaan, speciaal gemaakt voor jouw lichaam”. Ander voordeel is dat het de sterk stijgende zorgkosten terugdringt, als patienten in de toekomst genezen kunnen worden na een eenmalige behandeling, meldt de professor.

Het NECSTGEN is een publiek-private samenwerking: onderzoekers en start-up bedrijven uit heel Europa en daarbuiten kunnen straks terecht in Leiden om zo de toepassing van deze therapieën te versnellen. Voor de bouw van het NECSTGEN is financiering deels toegezegd, daarnaast is het LUMC in gesprek met partijen voor additionele financiering. Het NECSTGEN wordt gerealiseerd in het Mirai house op het Leiden Bio Science Park, waar ook het LUMC deel van uitmaakt. In totaal beslaat de locatie 4.000 vierkante meter.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×