Al drie dagen geen besmettingen in de Leidse regio

De Leidse regio krijgt het coronavirus steeds beter onder de duim. In de vijf regiogemeenten zijn de afgelopen week maar vier besmettingen gemeten, de laatste dit weekend in Leiden. Er zijn nu al drie dagen lang geen bewoners van onze regio positief getest. De laatste ziekenhuisopname is nog langer geleden.

Landelijk nemen de besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus al enkele weken af. In de Leidse regio was die daling begin mei nog aarzelend, maar sinds een dag of tien is het virus hier juist nog rustiger dan elders. Dat blijkt wel uit de cijfers. Kwamen er landelijk in een week nog een slordige duizend positieve besmettingen bij (dus 6 per 100.000 inwoners), in onze regio waren dat er maar vier, wat neerkomt op 2 per 100.000 inwoners.

Volgens de GGD Hollands Midden komt dat niet door een lager aantal tests. Net als elders in het land worden er nu mensen uit meer beroepen getest dan begin mei; het gaat om leraren, boa’s en politieagenten. Maar het aantal gevonden besmettingen blijft dus dalen. “We zien nog maar eens in de paar dagen een positieve test”, aldus een woordvoerder.

Ook de ziekenhuizen hebben nog weinig werk aan coronapatiënten uit onze regio. De laatste nieuwe ziekenhuisopname was op 14 mei en de laatste twee sterfgevallen werden op 16 mei gemeld.

Omdat er wel degelijk kans blijft dat het virus weer opduikt – zie de vleesfabriek in Groenlo en de 99 landelijke besmettingen van docenten – gaat ook de GGD Hollands Midden de komende tijd intensiever testen. Vanaf 1 juni kan elke inwoner uit de regio zelfs bij lichte klachten zich melden voor een virustest. De speciale teststraat bij het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp blijft dus voorlopig ook open.

De research voor dit artikel is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

 

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×