Dijkinspecteur Rob Mensink inspecteert woensdagochtend de veendijk langs de bij de Noord-Aa in Zoeterwoude. (Foto: Robbert van Cleef).

Droogte baart dijkgraaf zorgen: ‘Water moet prioriteit zijn bij inrichting Nederland’

De droogte van nu kan niet meer los gezien worden van klimaatverandering. Daarom moet er bij de inrichting van Nederland veel meer ruimte gemaakt worden voor water. Daarvoor pleit dijkgraaf Rogier van der Sande van Hoogheemraadschap Rijnland.

De droogte kan grote problemen opleveren, niet alleen voor akkerbouwers in Nederland maar ook voor de dijken. Zeker in deze regio want hier zijn veel veendijken en droogte kan scheuren veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Dijkinspecteur Rob Mensink inspecteert woensdagochtend de veendijk langs de bij de Noord-Aa in Zoeterwoude. En dat is nodig ook want ondanks dat het pas mei is, droogt de dijk al behoorlijk uit. Met zijn 30 jaar ervaring merkt Mensink dat de laatste jaren te weinig regen valt in de zomer. “Ja hoor, het is echt droger. Dat is echt klimaatverandering.”

Ook de hoogste bestuurder van het waterschap, de dijkgraaf, is de laatste jaren steeds bezorgder over de aanhoudende droogte. “We maken ons pas echt zorgen als er scheuren in de dijken komen”, zegt Rogier van der Sande. “Maar zover is het nog lang niet. Maar het is wel zo dat het de derde droge zomer op rij is. Dit is het nieuwe normaal.”

‘Laat water leidend zijn’
En dus vindt Van der Sande dat we anders met het water moeten omgaan in Nederland. “Dat betekent dat we ons land anders moeten inrichten”, legt hij uit. “Water moet daarbij leidend worden, bijvoorbeeld als je een nieuwbouwwijk wil gaan aanleggen.”

Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×