Impressie's van de nieuwe brug.

Brug tussen Poelgeest en Trekvaartplein volgend jaar gebouwd

Leiden en Oegstgeest hebben de laatste stap gezet in de realisatie van de ontsluiting van de Oegstgeester wijk Poelgeest op de grens van de twee gemeenten. De brug over de Haarlemmertrekvaart wordt in 2021 aangelegd. Daarmee krijgt de wijk een vaste busverbinding en komt er ook een betere fietsroute.

De twee buurgemeenten sloten al in 2006 een bestuursovereenkomst over de ontsluiting van Poelgeest en het Trekvaartplein. Na jarenlang gesteggel staan alle seinen nu op groen. Wel wordt de brug opnieuw duurder, waardoor de kosten nu zijn opgelopen van 5,1 miljoen naar 5,7 miljoen euro. Van die meerkosten betaalt Leiden vijf ton, Oegstgeest honderdduizend euro.

De Leidse wethouder Ashley North is blij dat het uitvoeringsbesluit nu is genomen. “Het is een van de laatste stappen in dit langdurige dossier. Het OV kan straks beter de wijk in en uit en het betekent ook een versterking van het fietsverkeer.” Er kan met de brug een logische aansluiting worden gemaakt op het lokale en regionale fietsnetwerk, waarmee een ontbrekende schakel wordt opgelost. Hiermee hopen de provincie Zuid-Holland en de twee gemeenten het fietsgebruik op lokaal en regionaal niveau te stimuleren.

Ashley North in gesprek met Maarten Mulder over brug tussen Poelgeest en Trekvaartplein

Definitieve goedkeuring
In juni wordt het definitieve plan behandeld in de raadscommissie. Die moet dan ook instemmen met het benodigde budget. Dat extra geld is gaan zitten in extra plankosten doordat ambtenaren meer uren in de brug hebben moeten steken en ook is de markt aangetrokken waardoor de bouw duurder uitvalt.

Volgens wethouder North zijn de bewoners van de wijk Poelgeest ongelooflijk blij dat brug er komt na 15 jaar onzekerheid. Die blijdschap wordt niet door iedereen gedeeld. Een aantal woonbootbewoners blijft tegen de komst van de brug, maar zal zich erbij neer moeten leggen.

Leiden Oegstgeest Politiek Brug Poelgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×