Leiden gaat website niet vertalen met Google translate

Na een discussie in de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid over informatie voor anderstaligen op de gemeentelijke website, heeft wethouder Yvonne van Delft laten uitzoeken of het een goed idee is om de website met behulp van Google translate te laten vertalen in andere talen. Ze vindt van niet. Leiden kiest voor kwaliteit en volgens de wethouder biedt de vertaalservice van de zoekmachine die niet.

De gemeente Rotterdam werkt wel met Google translate en is tevreden met de resultaten. Er is daar echter niet onderzocht of de service wordt gewaardeerd. “Een steekproef op de website van Rotterdam laat zien dat de automatisch vertaalde Engelse teksten verwarrend, onbegrijpelijk of onjuist kunnen zijn”, schrijft Van Delft aan de raadscommissieleden. “Als gemeente kiezen wij er in onze dienstverlening voor om Engelstalige teksten aan te bieden met dezelfde kwaliteit als op de Nederlandstalige pagina’s.”

Jaarlijkse check
De Leidse website telt 26 Engelstalige pagina’s met informatie over producten en diensten en er is ook een Engelse versie van de contactpagina. Daar houdt Leiden het voorlopig bij als het aan het college ligt. “Jaarlijks wordt de inhoud van de website gecontroleerd en de Engelstalige pagina’s worden daarbij meegenomen. De kwaliteit van de Engelstalige teksten is daarmee gegarandeerd.” Leiden maakt voor de vertalingen gebruik van de diensten van een erkend vertaalbureau.

Een tweede reden om de automatische vertaaloptie niet in de website te integreren, is dat dit alleen werkt op de desktopversie van de website. Zo’n zestig procent van de bezoekers bekijkt de website via een mobiele browser (smartphone of tablet) en zou er dan sowieso geen gebruik van kunnen maken.

Zelf vertalen
Op www.leiden.nl/english heeft de gemeente wel een uitleg geplaatst hoe sitebezoekers zelf gebruik kunnen maken van de vertaaloptie van Google. Veel bezoekers van de Engelstalige pagina’s van de website blijken overigens zelf al Engels als taal in hun browser te hebben ingesteld of gebruiken de vertaaloptie al.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×