Blauwalg aan de oevers van de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. (Foto: Liesbeth van Tuijl).

Negatief zwemadvies voor bijna alle zwemgebieden in Leidse regio

Mensen die de komende dagen gaan recreëren en zwemmen in zwemgebieden moeten oppassen voor blauwalg. Omgevingsdienst Midden-Holland adviseert mensen die willen zwemmen om de actuele situatie op Zwemwater.nl goed in de gaten te houden. Daarop staat per gebied aangegeven wat de kwaliteit van het zwemwater is.

In de regio Leiden geldt voor dit weekend een negatief zwemadvies voor de verschillende zwemgebieden. Het zwemmen in de waterspeelplaats Cronesteyn aan de Kanaalweg in Leiden wordt ontraden vanwege de slechte kwaliteit van het water. Voor de zwemlocatie ’t Joppe bij de Merenwijk geldt een negatief advies vanwege de aanwezigheid van blauwalgen. Dit advies is ook van toepassing voor de westoever van ’t Joppe bij de gemeentehaven in Warmond. Blauwalgen zijn ook aangetroffen in de Klinkerbergerplas in Oegstgeest. Recreanten bij recreatieplas Vlietland oppassen bij het Badstrand aan de noordoostoever.

Veilig zwemmen
Het Valkenburgse meer is volgens de meest recente meting van de Omgevingsdienst Midden-Holland blauwalgen vrij. Iets verder weg zijn ook de Noord Aa bij Zoetermeer, de Wijde Aa bij Woubrugge en de Braassemermeer vrij van algen.

Klachten
Zwemmen in water met blauwalgen veroorzaakt huidirritatie en leidt tot maag- en darmklachten. Verschijnselen van vergiftiging zijn meestal twaalf uur na het zwemmen merkbaar. Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze drijflagen vormen die te herkennen zijn als een verfachtige laag en groene soep. Er hangt een sterke vislucht.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×