Leidenaar Eric Schreurs tekende ook voor talloze hoesontwerpen, zoals deze van Ome Henk. Een act uit de stal van Cat Music. (bekend van o.a. André Hazes en Rubberen Robbie).

Leidse striptekenaar Eric Schreurs overleden

De Leidse striptekenaar Eric Schreurs, maker van de bekende stripreeks rond de cultfiguur Joop Klepzeiker, is vrijdag op 61-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigen twee van zijn goede vrienden, Boris Kousemaker van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en striptekenaar Guido van Driel. Zo meldt mediapartner Omroep West.

Met de veelgelezen strips van Klepzeiker, onder meer gepubliceerd in Nieuwe Revu, maakte hij in de jaren ’80 furore. In 2002 ontving Schreurs de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre, volgens Van Driel naar de mening van de ontvanger ‘veel te laat’ .

Van Driel noemt Schreurs “een geweldige tekenaar die van de Klepzeiker-reeks krankzinnige hoeveelheden verkocht. Hij is er zelfs even miljonair door geworden en heeft er grote hoogten door bereikt. Hij was er ook wel trots op, al vond hij het jammer dat zijn andere werk, zoals Dick van Bil, veel minder aandacht kreeg.” Schreurs maakte in de Klepzeiker-reeks negentien delen.

Meer dan een miljoen
Kousemaker, die Schreurs heeft opgenomen in de Comiclopedia van belangwekkende striptekenaars, stelt dat van de Klepzeiker-boeken er meer dan een miljoen zijn verkocht. De strip wordt gekenmerkt door veel smerigheid, naar zijn zeggen “zoals in de hoogtijdagen van de smerigheid van Amsterdam en de Wallen in de jaren 80. Hij maakte walgfun, zoals ik dat noem. Te pas en te onpas lagen overal hondendrollen op de stoep, hij tekende dikke vrouwen van plezier met uitvergrote lippen en borsten, allemaal heel erg over de top”. Kousemaker noemt hem tekentechnisch een meester. “Het kostte hem nauwelijks moeite.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×