Dex vond een stuk mammoetbot op het strand. (Foto: PR/Naturalis).

Naturalis zet succesvol oervondstplatform voort

Naturalis neemt de succesvolle site Oervondstchecker vanaf vandaag over van FutureLand, het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam. Via Oervondstchecker kunnen mensen die een fossiel hebben gevonden op het strand van Maasvlakte 2, daar melding van maken. Naturalis neemt het platform over om extra vaart te maken met het in kaart brengen van de enorme fossielenrijkdom van Nederland.

Via www.oervondstchecker.nl melden liefhebbers en verzamelaars hun vondsten van fossielen en prehistorische voorwerpen, die ze vinden op het strand van Maasvlakte 2. In zeven jaar tijd zijn er al meer dan 15.000 vondsten gemeld. Een groep vrijwillige experts beoordeelt de vondsten. De meldingen helpen de wetenschappers om leven en landschappen van lang geleden in kaart te brengen. De vondsten worden opgeslagen in een database en gekoppeld aan andere gegevens zodat een samenhangend beeld ontstaat van prehistorisch leven.

De tweede Maasvlakte is een van ’s werelds belangrijkste vindplaatsen van ijstijddieren, zoals de mammoet. Het zand, dat is gebruikt voor de aanleg van de havenuitbreiding, komt uit diepe lagen uit de Noordzeebodem. Bij het aanbrengen ervan is de winplaats en -diepte gedocumenteerd waardoor de herkomst van vondsten herleid kan worden.

Bijzondere vondsten
Op de Oervondstchecker staan veel bijzondere vondsten, waaronder delen van een zeldzaam Nederlands aapje en een sabeltandtijger, maar ook fossiele hyenadrollen en resten van onze verre voorouders en hun gereedschap.

De integratie van de Oervondstchecker hoort bij de ambitie van Naturalis om niet alleen de huidige biodiversiteit van Nederland in kaart te brengen, maar ook die uit het verre verleden. Frank Wesselingh, paleontoloog bij Naturalis: “We hopen de komende jaren samen met Waarneming.nl de Oervondstchecker uit te bouwen tot het publieke platform voor de melding van fossielen van de hele Nederlandse kustzone. Dit doen we in samenwerking met collega onderzoekers bij onder andere het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×