(Archieffoto: Jan van der Sluis).

PvdA Leiden: zet leeftijdsgenoten in om schooluitval terug te dringen

De PvdA in Leiden wil dat er minderen jongeren vroegtijdig stoppen met school. Raadslid Suzanne van der Jagt dient daarvoor een initiatiefvoorstel in bij de gemeenteraad. Daarin ligt de focus op het inzetten van leeftijdsgenoten die in het verleden zelf eerder zijn gestopt met school en een nieuw op te richten platform waar jongeren met vragen terecht kunnen.

Het gaat vooral om jongeren in het mbo, waarvan in het schooljaar 2018-2019 378 jongeren vroegtijdig stopten in onze regio. Dat vindt Van der Jagt te hoog. Met haar voorstel wil ze aansluiten bij landelijke doelstellingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat probeert om het aantal schoolverlaters naar beneden te brengen. “Jongeren moeten zeker zijn van goed onderwijs waar ze zich kunnen ontwikkelen. We moeten al deze kwetsbare jongeren voldoende perspectief en uitdaging bieden. Dit vergroot hun kansen, nu en in de toekomst”, aldus Van der Jagt.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met PvdA-raadslid Suzanne van der Jagt en jongeren Yassine en Anniko

De drempel om aan de bel te trekken als het niet goed gaat op school is echter hoog, merkte Van der Jagt. In gesprek met onder andere Anniko en Yassine, beiden student op het mbo, kwam ze erachter dat er behoefte is aan een platform om anoniem vragen te kunnen stellen. ‘Wij melden ons niet direct bij de begeleider op school, die drempel is te hoog’, was een van de dingen die Van der Jagt te horen kreeg. “Als jongeren zo duidelijk aangeven wat zij willen en nodig hebben om schooluitval te voorkomen, dan moeten we daar iets mee doen”, vindt Van der Jagt.

Van der Jagt stelt nu voor om een proef van twee jaar te starten. Als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, wordt er in die tijd een digitaal platform ingericht waarop jongeren informatie kunnen vinden over voortijdig schoolverlaten. Ook kunnen ze – eventueel anoniem – vragen stellen en met andere jongeren in contact komen. Daarnaast worden er dan ook ervaringsdeskundigen ingezet met wie de jongeren op een laagdrempelige manier over hun zorgen spreken.

35.000 euro
Om het plan in de praktijk te brengen is tot 2022 totaal 35.000 euro nodig. Voor Yassine, die zelf tijdelijk stopte met school en nu graag als ervaringsdeskundige wil optreden, zou het platform een plek zijn geweest waar hij navraag had kunnen doen over zijn rechten als leerling. “Dat is een heel andere wereld dan ik ken, met een ander jargon waar je moeilijk doorheen komt”, legt hij uit. Voor Anniko is het belangrijk om met het platform een plek te maken waar je makkelijk een band met iemand opbouwt. “Dat gaat toch makkelijker met een leeftijdsgenoot. Dan vertel je eerder wat meer persoonlijke dingen dan aan een volwassen persoon.”

Het voorstel van Van der Jagt wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken. Of dat nog voor de zomer lukt hangt van de vergaderplanning van de raad af.

Leiden Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×