De terrassen staan klaar voor de eerste bezoekers. (Foto's: Reanne van Kleef).

Terrassen staan in de startblokken voor heropening horeca

De horeca mag vanmiddag vanaf 12.00 weer open. De regels zijn inmiddels duidelijk: binnen maximaal dertig bezoekers op reservering en op het terras zonder limiet, zolang er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen verwelkomen, zijn de horecaondernemers druk bezig geweest om hun terrassen zo efficiënt mogelijk in te richten.

Die maatregelen gaan verder dan alleen de tafels uit elkaar zetten. Zo zijn er op de grond vaak looprichtingen aangegeven en is het gebied van de tafels afgebakend. Ook zijn veel terrassen met linten afgezet.

Verruiming terrassen
Doordat de gemeente Leiden op veel plekken toestemming heeft gegeven voor een breder terras, wordt het verlies van zitplaatsen door de afstandsregels enigszins gecompenseerd. Bij de verruiming van de terrassen is als voorwaarde gesteld dat de veiligheid van de gasten en de doorgang voor de hulpdiensten gewaarborgd moet zijn. Voor het uitbreiden van het terras richting de naaste buren is hun schriftelijke toestemming vereist.

Handhaving
Burgemeester Lenferink snapt dat horecaondernemers geen politieagent op hun eigen terras willen spelen, maar hij wijst wel op de verantwoordelijkheid die hoort bij het hebben van een café of een restaurant.

“Een ondernemer hoeft zijn terras niet te exploiteren, maar als hij dat doet, moet hij zich ook aan de regels houden. Dat betekent dat de stoelen goed moeten staan en dat de ondernemer zijn klanten er op aanspreekt als ze te dicht bij elkaar gaan zitten. En als we merken dat ondernemers er stelselmatig een potje van maken, dan spreken we hen erop aan. We gaan zeker handhaven”, benadrukt Lenferink. “Maar we zullen er niet kleinzielig in zijn.”

De gemeente roept bezoekers van de stad ook op om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen.

Sluitingstijden
De huidige sluitingstijden voor terrassen blijven van kracht: zondag tot en met donderdag tot 24.00 uur en vrijdag en zaterdag tot 01.30 uur. Bij een buitentemperatuur van 28 graden en hoger is de sluitingstijd 01.00 uur (zondag tot en met donderdag) en 02.00 uur (vrijdag en zaterdag).

 

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×