De Venetië vaart vanaf deze zomer door Leiden. (Foto: Rederij Sleutelstad).

Nieuwe speler op Leids water: Rederij Sleutelstad vaart uit

Het schip is klaar, de vergunning is binnen en ook de eerste reserveringen staan in de boeken. Alles lijkt klaar voor een vliegende start voor het nieuwste rondvaartbedrijf in Leiden: Rederij Sleutelstad. Alleen corona gooit nog even roet in het eten. “We mogen varen, maar met maximaal tien personen. Vanaf 1 juli worden dat er een paar meer, maar het zal wel volgend jaar worden voor we echt kunnen starten met rondvaarten met veertig personen”, zegt Youri Plugge die het bedrijf samen met Dylan Mooten is gestart.

Plugge: “We willen eigenlijk niet half beginnen. Er zijn al wat boekingen en die gaan we ook gewoon uitvoeren, maar de echte start stellen we uit tot maart of april 2021.”

Dan moet de veertien meter lange ‘Venetië’ een vertrouwde verschijning worden op de Leidse wateren. De twee jonge ondernemers kochten de Westlander vorig jaar en hebben hem de afgelopen maanden helemaal verbouwd. “We hebben bijna alles zelf gedaan”, vertelt Plugge. “Onze ouders hebben meegeholpen en ook opa en oma stonden vaak te schilderen. Alleen het laswerk hebben we laten doen evenals het installeren van een elektrische boegschroef.” Die laatste is nodig om overal in Leiden te kunnen komen. “We hebben nu een schip dat onder elke brug door kan en elke bocht kan maken. Ja, zelfs de lange doorgang onder ’t Gangetje. Dat hebben we al een paar keer getest”, lacht Plugge.

De Venetië, zoals het schip is gedoopt, telt naast veertig zitplaatsen ook een flink achterdek en een zwemplateau. De twee eigenaren denken dat er zeker ruime is voor nóg een rederij op het toch al drukbevaren Leidse water. “We gaan nauw samenwerken met het nieuwe Italiaanse restaurant Pavarotti dat in september de deuren opent aan de Nieuwe Rijn 45″, vertelt Plugge die zelf ook bij een van de vestigingen van dat restaurant werkt. Pavarotti is een keten met inmiddels vestigingen in Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Rederij Sleutelstad gaat arrangementen aanbieden waarbij hele groepen aan boord kunnen dineren of na een vaartocht in het restaurant terecht kunnen. “We hebben ook dezelfde kleuren gekozen als het restaurant, maar de Venetië is ook los te boeken.

Aan het roer van zowel de onderneming als het schip staan hoofdschipper Dylan Mooten en compagnon Youri Plugge. Ze worden waar nodig ondersteund door een groepje van inmiddels vijf vrijwillige schippers. “Maar we zijn wel een echt bedrijf hoor. Het gaat om wat mensen uit onze omgeving die het ons gunnen en het bovendien leuk vinden om te varen.”

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×