Tweede dak voor burgerinitiatief Zon op Leiden

Op het dak van de Arcade in Roomburg worden ongeveer 350 zonnepanelen geplaatst. Het gaat om een tweede dak van burgerinitiatief Zon op Leiden. De gemeente Leiden stelt het dak ter beschikking. Eind 2017 werd het eerste dak van het initiatief in gebruik genomen op sportcentrum Houtkwartier.

Woensdag ondertekenden Jeroen Schrama namens Zon op Leiden en wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) de overeenkomst voor het tweede dak.┬áZon op Leiden is nu druk bezig met het kiezen van de installateur en hoopt de panelen in het najaar op De Arcade te kunnen neerleggen. Jeroen Schrama (voorzitter Zon op Leiden): “Leiden is een dichtbebouwde stad. Daken zijn daarom de sleutel tot succes voor de omschakeling naar een duurzame stad. Met elk nieuw dak kunnen wij een extra bijdrage leveren.”

Jaar van het dak
Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking legt uit dat de vraag naar zonnestroom groot is. “2020 is het jaar van het dak. Mijn droom is op elk dak een zonnepaneel en dat we daar dit jaar een flinke stap mee maken. Ik hoop dan ook dat eigenaren van (grote) daken in Leiden net als de gemeente hun dak aanbieden.” Alle zonnepanelen die op het dak van Brede School De Arcade komen zijn al vergeven aan bewoners die zich eerder via de wachtlijst hadden aangemeld. Er is dus zeker behoefte aan meer daken die ter beschikking worden gesteld. Zo kunnen nog meer Leidenaren meedoen.

Zon op Leiden is een burgerinitiatief van Leidenaren, voor Leidenaren. Zon op Leiden heeft al een dak van de gemeente in gebruik: op het dak van sportcentrum Houtkwartier liggen ruim 500 zonnepanelen die in 2019 samen ruim 140.000 kWh hebben opgewekt. Een gemiddeld huishouden van 4 personen gebruikt 2700 kWh.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×