Kees van Leeuwen, directeur van theater Ins Blau, is blij dat hij deze week weer gasten kan ontvangen. (Foto's: Gerry van Bakel).

Theater Ins Blau heropent met eigen theaterproductie over mediafenomeen Boudewijn Büch

Een theaterstuk over een man die werd bejubeld en verguisd en lang voordat Facebook en Instagram ontstonden al een heel eigen beeld van zichzelf wist te scheppen in de media. Maak deze week kennis met de Wonderbaarlijke Wereld van Boudewijn Büch.  De openingsvoorstelling van Theater Ins Blau na de corona-quarantaine; over waan, waarheid en leugens en de tragiek van het leven.

Drie maanden nadat de theaters noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, gebruikt Ins Blau de heropening van het theater om een eigen productie alvast aan te prijzen. Voor toneelschrijver Keven Jolly begon de fascinatie voor Boudewijn Büch tijdens zijn middelbare school toen hij kennismaakte met Büch als tv-persoonlijkheid. Drie jaar geleden klopte hij bij Ins Blau-directeur Kees van Leeuwen aan met het idee om een toneelstuk te maken over Boudewijn Büch. “We zijn toen samen plannen gaan maken en subsidie gaan aanvragen, driekwart jaar geleden kwam er eindelijk geld beschikbaar en konden we de voorstelling in productie nemen. Toen kwam corona en toen stond alles stil.” Nu komen er alsnog drie try-outvoorstellingen als opmaat naar het nieuwe seizoen.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Kees van Leeuwen, directeur Theater Ins Blau over heropening met eigen productie over Boudewijn Buch.

Boudewijn Büch is een vat vol tegenstrijdigheden. Van veel markten thuis als schrijver van romans en gedichten, als boekencriticus op televisie en reisprogramma’s. Bekend van de witte handschoentjes waarmee hij oude boeken hanteerden en het aanstekelijke enthousiasme waarmee hij over dodo’s, Mick Jagger, het Paaseiland en talloze andere onderwerpen kon spreken. Hemelhoog bejubeld en ook intens verguisd. “We willen ook de tragiek laten zien van zijn leven. Hij heeft zichzelf heel groot gemaakt en een heel groot verhaal om zichzelf heen verzonnen om maar ‘in the picture’ te blijven. En de echte Büch die in een kaal kamertje zijn romans zat te schrijven bleef altijd onderbelicht.”

Het onbekende ontdekken
Van Leeuwen trekt de vergelijking met de huidige tijd waarin mensen op social media een beeld van zichzelf creëren waarvan je je kunt afvragen of dat wel klopt met de werkelijkheid. Büch deed dat zijn hele leven al. “Bijna doen alsof hij de expert is op het gebied van de dodo, Goethe. Hij was als een encyclopedie.” Voor de schrijver van de voorstelling, Jolly, maakte Büch  het verschil dat zijn eigen docenten hem niet wisten bij te brengen. “Kevin vertelde mij dat hij door Büch zijn enthousiasme werd gegrepen”, vertelt Van Leeuwen. “Hij zette aan om het onbekende te gaan ontdekken.” Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het toneelstuk zou worden opgevoerd in de gymzaal van het Bonaventuracollege in Leiden waar Büch ooit zelf op school zat. Maar vanwege de corona-maatregelen is de voorstelling verplaatst naar Theater Ins Blau aan de Haagweg.

Drie try-outs
Woensdag, donderdag en vrijdag zijn er try-outs te zien in Theater Ins Blau van de Wonderbaarlijke Wereld van Boudewijn Buch. Er is plaats voor 30 mensen. De stoelen die niet gebruikt mogen worden zijn tot tafeltje getransformeerd waarop gasten hun drankje kunnen plaatsen. “Er is geen pauze en het publiek mag ook niet in de foyer blijven voorafgaand aan de voorstelling. Maar je mag je drankje wel meenemen de zaal in.”

In september keert de Wonderbaarlijke Wereld van Boudewijn Buch, met Dick van den Toorn als Buch terug in Theater Ins Blau. Kaarten zijn te bestellen via theaterInsBlau.nl.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×