(Foto: Frank Steenkamp).

Coronabesmettingen: lichte groei Leiden, piek in Amsterdam

In de Leidse regio houdt het coronavirus zich voorlopig nog aardig koest. Het aantal besmettingen nam wel iets toe, van vijf in de vorige week naar elf nu. Maar met maar één ziekenhuisopname in twee weken is de situatie wel onder controle. In de grote steden ligt het aantal besmettingen drie keer zo hoog, met afgelopen week een bescheiden piek in Amsterdam.

Ernst Kuiper van het Erasmus MC, de spreekbuis van de acute zorg in Nederland, kwam deze week al met het geruststellende nieuws. De drukte met Hemelvaart, de heropening van de basisscholen en andere versoepelingen van de lockdown hebben nog niet tot een stroom nieuwe coronapatiënten geleid. Er is wel een lichte toename aan gevonden besmettingen, maar dat komt vooral doordat er sinds 2 juni eindelijk intensiever getest wordt.


Cijfers RIVM/localfocus, bewerking Sleutelstad

De cijfers van de Leidse regio kloppen precies met dat beeld. De bedrieglijke rust van de vierde meiweek – met maar één positieve uitslag op 211.000 inwoners – is wel voorbij, maar de nieuwe aantallen besmettingen zijn niet verontrustend.

In Amsterdam werd dezer dagen wel met enige spanning naar de cijfers gekeken. Want zou de grote demonstratie van 1 juni op de dam niet tot een golf nieuwe besmettingen leiden? Er was afgelopen zondag even een piek van 63 besmettingen te zien. Dat waren er even veel als in het totaal van de twee voorafgaande weken. Maar een echte uitbraak bleef uit. In de dagen daarna zakte het aantal besmettingen naar krap twintig per dag.

Omgerekend naar een miljoen inwoners is het virus in Amsterdam nu niet actiever dan in Rotterdam of Den Haag. Maar in de regio Leiden blijft het wel drie keer zo rustig. Misschien weten wij in onze winkelstraten, markten en terrassen toch beter afstand te houden.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×