Burgemeester Voorschoten over voorstel geen wapenstok voor boa's: ‘Overbodig en ongenuanceerd’

Waarnemend burgemeester van Voorschoten Charlie Aptroot is geen voorstander van het onbewapend laten van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Tijdens de raadsvergadering sprak hij zich uit tegen een voorgenomen motie om de gemeentelijke handhavers niet te bewapenen. “Die uitspraak vind ik overbodig en ongenuanceerd”, zei Aptroot aan het slot van de vergadering. Hij stelde voor om in toekomst in bredere zin over de veiligheid in Voorschoten te praten.

Coalitiepartij D66 nam het initiatief voor de motie die oproept om de boa’s in Voorschoten niet te voorzien van een wapenstok. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet namelijk vorige week weten dat dat de lokale driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om over de korte wapenstok te beslissen. Ondanks dat D66-fractievoorzitter Adriaan Andringa beseft dat de gemeentelijke handhavers zich in Voorschoten soms onveilig voelen ziet hij in de wapenstok geen oplossing. Eerder zou hij pleiten voor meer wijkagenten.

Gemeentelijke politie
Tijdens het debat in de raad kon D66 op steun rekenen van een meerderheid van de raadsleden. Zo liet CDA weten geen heil te zien in een gemeentelijke politie die dreigt te ontstaan bij het toestaan van de wapenstok. Verder vreest het CDA voor oplopende kosten voor de gemeente als gevolg van meer bevoegdheden voor de boa’s.

Er waren ook wanklanken te horen in de raadszaal. Zo reageerde VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen enigszins geprikkeld op de motie. Ze refereerde aan de discussie over de opvang van vluchtelingenkinderen van begin mei. “Het is weer een item uit de landelijke politiek dat we nu bespreken”, zei Van Meenen. “De motie is onnodig, onjuist en beschadigend voor het imago van de boa’s.”

Agressief individu in de Schoolstraat
Van Meenen kreeg steun van haar partijgenoot en voorzitter van de raad, burgemeester Aptroot. De burgervader deelde een ervaring van twee weken geleden waarin hij zag hoe een boa werd belaagd door een agressief individu in de Schoolstraat. “Ik heb de betreffende boa achteraf gesproken en hij vertelde dat hij graag pepperspray bij zich had gehad”, aldus Aptroot in de gemeenteraad.

Het debat over het al dan niet bewapenen van boa’s liep overigens met een sisser af. De meeste fracties waren namelijk door hun spreektijd heen die streng werd gehandhaafd. De discussie wordt binnenkort hervat in Voorschoten, maar dan in bredere vorm. De raad bespreekt dan onder meer met de politie de gehele veiligheidssituatie in het dorp. Tot die tijd houdt D66 de motie op zak.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×