Boa's in Leiden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Voorschoten verzet zich tegen bewapening boa's

De gemeenteraad in Voorschoten spreekt zich vanavond uit tegen het bewapen van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Een meerderheid van de raad wil niet dat de gemeentelijke handhavers een wapenstok krijgen. De raadsleden vinden dat de overheid voorzichtig moet omgaan met het geweldsmonopolie van de overheid. Het is opvallend dat Voorschoten tegen het bewapen van boa’s is omdat burgemeester van Leiden Henri Lenferink onlangs pleitte voor extra bewapening.

Via een motie die vanavond wordt ingestemd in de gemeenteraad slaat Voorschoten dus een andere weg in. Initiatiefnemer is D66-fractievoorzitter Adriaan Andringa: “Boa’s doen moeilijk en belangrijk werk en ik snap hun zorg heel goed. Ook in Voorschoten zijn er signalen dat ze zich wel eens onveilig voelen”, zegt Andringa. “Het bewapenen van boa’s is daar alleen niet de oplossing voor. De oplossing is wel het inzetten van meer wijkagenten. Die krijgen hele uitgebreide training en begeleiding voor het omgaan met wapens.”

Het aantal boa’s in Voorschoten dat op dit moment fulltime werkt is 4,8. Dat is recent verdubbeld omdat uit vergelijkend onderzoek bleek dat de boa-capaciteit in Voorschoten erg laag was. Bovendien was er vanuit het dorp een lang gekoesterde wens voor meer handhaving en kon het preventieve werk niet gedaan worden. Voor de komst van de extra handhavers werd toen 140.000 euro uitgetrokken.

verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met D66-Fractievoorzitter Adriaan Andringa.

Bal bij de gemeenten
Aanleiding van de discussie rondom de uitrusting van de boa’s was een incident in IJmuiden waarbij een groep jongeren de handhavers te lijf gingen. Landelijk volgden er protesten van boa’s voor het toestaan van een wapenstok en pepperspray om zo beter beschermd hun werk te kunnen doen. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schreef daarop een brief aan de Tweede Kamer waarin hij toezegde dat de lokale driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om over de korte wapenstok te beslissen. De bal werd dus bij de gemeenten zelf gelegd.

Geen verplichting
De motie die vanavond in Voorschoten ingestemd wordt is overigens niet dwingend voor de waarnemend burgemeester Charlie Aptroot. De verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid ligt namelijk formeel gezien bij de burgemeester en niet bij de gemeenteraad. “Het enige dat we kunnen doen is hem zo op het hart drukken om hier terughoudend mee te zijn en te zeggen dat wij het niet zo zien zitten.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×