(Archieffoto: Chris de Waard).

Burgemeester Lenferink pleit voor extra bewapening van boa's

De Leidse burgemeester Henri Lenferink pleit voor meer bewapening van boa’s. Op die manier kunnen zij zich beter verdedigen. In het Gesprek met de burgemeester zegt Lenferink dat een wapenstok een goede aanvulling kan zijn voor de uitrusting van boa’s. Het voorstel staat dit najaar op de agenda in het overleg met politie en Openbaar Ministerie (OM).

De afgelopen tijd protesteerden buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) landelijk voor het toestaan van een wapenstok en pepperspray. Op die manier willen ze beter beschermd zijn tijdens hun werk op straat, waarbij ze ook regelmatig te maken krijgen met agressie. Lenferink begrijpt die roep om extra uitrusting wel. “Onze boa’s mogen iemand in de boeien slaan of een identiteitsbewijs vorderen, maar dat moeten ze dan ook veilig kunnen doen. We kunnen dus volstaan met de wapens die hen in staat stellen om anderen van het lijf te houden.”


IJsbrand Terpstra vraagt in het maandelijkse Gesprek met burgemeester met Henri Lenferink naar de bewapening van boa’s

Meer lokale bevoegdheden
Naar aanleiding van de protesten van boa’s zegde minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) afgelopen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de lokale driehoek van burgemeester, politie en OM meer ruimte krijgt om over de korte wapenstok te beslissen. Is het dragen van een wapenstok door boa’s in Leiden daarmee de nieuwe standaard? “Ja, dat zou kunnen”, zegt Lenferink, die daarover nog wel in gesprek moet met politie en OM.

Bij de protesten van de boa’s ging het overigens niet alleen om een wapenstok, ook de vraag om pepperspray is groot. “Ik ben zelf altijd meer voorstander geweest van pepperspray dan een wapenstok”, zegt Lenferink, die zich tegelijkertijd beseft dat pepperspray niet in groepen kan worden gebruikt. Om die reden doet Grapperhaus nog onderzoek naar het toestaan van pepperspray bij boa’s. Daarover komt voor het einde van dit jaar meer duidelijkheid.

Beter opleiden
In Leiden zijn 37 boa’s actief die moeten toezien op de naleving van regels in de openbare ruimte. Zij kunnen boetes opleggen bij een overtreding. Anders dan de politie, moeten ze dat tot nu toe echter zonder bewapening doen omdat het geweldsmonopolie bij de politie en het leger ligt. Dat daarop nu makkelijker uitzonderingen gemaakt kunnen gaan worden, betekent dat boa’s strenger opgeleid gaan worden. Boa’s die uiteindelijk wapendragend kunnen worden, zullen aan dezelfde eisen moeten voldoen als politieagenten, aldus Grapperhaus in zijn brief aan de Kamer.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×