Nadat de coronamaatregelen sporters dwongen thuis op de bank plaats te nemen, sloeg in eerste instantie de paniek toe bij de sportverenigingen. ‘Gaan we dit overleven, zonder kantine-inkomsten en met teruglopende ledenaantallen?’ Langzamerhand pakken de clubs de trainingsactiviteiten weer op. Met veel creativiteit, flexibiliteit en vooral keihard werken.
Judovereniging Budokan, Gymsport Leiden en de triathlonafdeling van ZVL-1886 roeien allemaal zo goed ze kunnen met de riemen die ze hebben. En ook in dit geval blijkt elk nadeel zijn voordeel te kunnen hebben. “We hebben zowel voor de zwem- als de fietstraining meer faciliteiten gekregen”, zegt Jeroen Fakkeldij, lid van de technische commissie bij ZVL-1886 en een van de organisatoren van de jaarlijkse Triathlon Leiderdorp. “In dat opzicht staan we er beter voor dan voor de coronacrisis.”
Gymsport Leiden heeft nieuw elan gevonden, constateert voorzitter Arthur Haasbroek. “We hebben onze trainingen deels online en sinds een paar weken ook buiten kunnen laten doorgaan. Maar het vraagt wel veel extra inzet van onze vrijwilligers.” Ook een typische binnensport als judo vindt nu buiten plaats. Sportschoolhouder Melchior Groeneveld is blij dat hij met zijn jeugdleden in speeltuin De Doorbraak welkom is. “Ik denk dat een combinatie van binnen en buiten trainen heel goed mogelijk is.”
Budokan
Nadat de regels voor kinderen om te sporten eind april versoepeld werden voor buiten sporten, ging Melchior Groeneveld van judovereniging Budokan op zoek naar een geschikte locatie in de buurt van zijn school aan de Groenesteeg. “Ik kon nergens terecht op de sportvelden, maar gelukkig bood speeltuin De Doorbraak ruimte aan. We trainen onder een overkapping en mogen daarnaast ook de speeltuin gebruiken.”
Het ledenaantal is redelijk op peil gebleven tot nu toe. “Het is niet zo dat het meteen enorm is ingestort”, zegt Groeneveld. “Maar wat het effect op de lange termijn zal zijn, is nog afwachten. Er zijn er wel die gestopt zijn, maar er is ook een groep van wie we nog niets gehoord hebben. Er is veel onzekerheid. We hebben het contributiebeleid losgelaten, maar gelukkig hebben de meeste leden doorbetaald.”
Buiten mag er door leden tot 18 jaar gewoon getraind worden, met alle worpen en grepen die bij judo horen. “Ik mag alleen zelf niets voordoen en ook niet binnen anderhalve meter komen. Tenzij er een noodsituatie is natuurlijk. Oudere jeugdleden springen bij om tijdens de trainingen worpen en grepen uit te leggen en voor te doen. We gaan zo goed mogelijk door.”
Na 1 juli veranderen er waarschijnlijk weer wat regels omtrent groepsgroottes en gaan bijvoorbeeld sportscholen weer open. “Er is nog een hoop onduidelijkheid, niemand weet nog hoe het er precies uit gaat zien. Misschien blijven we de hele zomer wel in de speeltuin trainen. Ik nu dat een combinatie van binnen en buiten wellicht het beste is. In de zomer wordt de zaal soms ook wel erg warm. En iedereen vindt buiten sporten ook wel lekker.”
Om leden zoveel mogelijk aan Budokan te blijven binden zet Groeneveld in op communicatie. “Heel veel gaat via de app-groepen. Het is belangrijk om steeds van je te laten horen. We gaan ook zeker een zomerprogramma aanbieden omdat er anders een te groot gat valt. Het is allemaal wel veel extra werk. Er komt veel extra organisatiewerk bij komen en veel gepuzzel. We kunnen maar maximaal tien kinderen per leraar hebben, plus een extra toezichthouder. Je moet zelf zwemmen en veel zelf uitzoeken, maar als je met een gerichte vraag bij de gemeente komt, denken ze wel met je mee. Maar je moet zelf pro-actief zijn.”
Gymsport Leiden
Ook de gymnastiekvereniging zocht haar heil buiten de sporthal. Voorzitter Arthur Haasbroek: “We zijn buiten gaan turnen. Dat vraagt veel organisatie en geregel. We hebben ouders gevraagd voor extra begeleiding zodat de trainers zich kunnen concentreren op de training zelf.”
De gemeente stelde het terrein van de voormalige korfbalvereniging Cresendo ter beschikking. “Je moet er wel over nadenken welke toestellen wel of niet naar buiten kunnen, hoe je alles schoonmaakt. Sommige toestellen zijn erg zwaar om te tillen. En het gebouw bij Cresendo heeft geen elektriciteit. Dus laten we daar een aggregaat draaien, maar dan krijg je weer klachten uit de buurt vanwege het lawaai en moet je weer een ander plekje zoeken voor het aggregaat. Zo blijf je de hele tijd aan het regelen en organiseren. Rondom die trainingen is veel extra inzet van vrijwilligers nodig.”
Haasbroek blijft op dat punt hameren dat soms andere partijen waaronder de gemeente teveel verwachten van sportverenigingen die het moeten hebben van de inzet van vrijwilligers. “We zijn aan het kijken wat we deze zomer kunnen aanbieden. We willen graag voor onze leden een zomerprogramma maken. Dat betekent inventariseren welke trainers beschikbaar zijn en hoeveel mensen verder kunnen meehelpen dat alles goed verloopt. En we willen ook wel meewerken aan wat de gemeente en Stichting Ondernemend Leren wil aanbieden aan niet-leden, maar wij hebben maar beperkt aantal mensen en middelen.”
Ook trainers en vrijwilligers hebben in de zomer tijd nodig om op vakantie te gaan en weer energie op te laden voor het nieuwe seizoen, vindt Haasbroek. “Iedereen moet er even uit kunnen. Vrijwilligerswerk is misschien niet zwaar, maar het is wel belastend.”
Triatlonafdeling ZVL-1886
Jeroen Fakkeldij is blij met de extra trainingsfaciliteiten. “Al onze leden mogen en kunnen weer trainen, mits we voldoende afstand houden. Dus we trainen in kleine groepen. Maar gelukkig hebben zowel de gemeente Leiden als onze verenging ZVL-1886 extra zwemuren voor ons ter beschikking gesteld.”
Omdat de waterpolo- en andere zwemwedstrijden niet door kunnen gaan, levert dat extra uren op die binnen de vereniging zijn verdeeld. “Daarnaast heeft de gemeente geregeld dat we op zaterdagochtend in De Vliet terecht kunnen.” Daarmee zijn de zwemuren voor de triatleten bijna verdubbeld. “Dat hebben we ook wel nodig”, zegt Fakkeldij. “Want in zwembad De Zijl mogen we maar met 24 mensen tegelijk trainen en in De Vliet met 48 mensen. En normaal kunnen we wel het dubbele aantal mensen kwijt.”Het voordeel van kleine groepen is er tijdens de trainingen meer aandacht is voor iedere zwemmer. “We zetten nu in op technische bijscholing tijdens de training.”
Wat betreft de fietstrainingen is er ook weer wat veranderd. “Met grote groepen op de weg kan nog niet, maar we kunnen wel bij wielrenvereniging Swift terecht op hun eigen parkoers. Daar kunnen nu ook geen wedstrijden gehouden worden en daarom kunnen wij er meer trainen. Je hebt geen last van verkeer en de trainer heeft goed overzicht. Het is perfect voor intervaltraining.”
Trainen voor het looponderdeel doen de triatleten veelal op zichzelf. “We ondersteunen dat wel. Bijvoorbeeld door mensen uit te dagen een bepaald segment te lopen en dan vooraf hun tijd te laten voorspellen. Wie het dichtst bij zijn of haar voorspelde tijd zit, wint het klassement.”
Ook organiseerde ZVL-1886/Triatlon in het Hemelvaartweekend ‘Een rondje Leiden’, een loop van 11,5 kilometer, waarbij het parkoers langs dertien woningen van deelnemers was uitgezet en iedereen om 19.30 uur startte. “Er stonden mensen langs de kant met bananen, winegums of cupcakes en iets te drinken. Een geslaagde actie.”
Echte triatlonwedstrijden komen op zijn vroegst in september weer in beeld. “Almere is eigenlijk de eerste. Die staat gepland op 12 september en de organisatie zet alles op alles om de hele triatlon, inclusief anderhalve meter, afstand te houden. En ook in Alphen aan den Rijn hopen ze eind september te kunnen starten. Wij zijn daar nu nog niet erg mee bezig. Dat is nog een beetje ver weg.”
Na 1 juli
De verwachting is nu dat na 1 juli nog meer versoepelingen doorgevoerd worden en dat ook binnen sporten weer mogelijk wordt. Voor de clubs en al hun vrijwilligers is het nog wel even afwachten hoe hun sportzomer eruit gaat zien. Zeker is wel dat de sportverenigingen snel moeten schakelen om alle ballen in de lucht te houden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907