(Foto: Sleutelstad).

Leiden wil aangifte van discriminatie en geweld tegen LHBTI'ers stimuleren

Het Leidse college van burgemeester en wethouders stelt een aantal maatregelen voor die LHBTI-slachtoffers van discriminatie en geweld moet helpen om aangifte te doen. Daaronder vallen de ontwikkeling van een app waarmee het doen van aangifte makkelijker wordt en het instellen van een stedelijk LHBTI-overleg. Ook wil het college Pride-activiteiten in Leiden stimuleren.

Cor van der Velden in gesprek met voorzitter Debbie Helaha van COC Leiden over aangiftebereidheid discriminatie en geweld tegen LHBTI.

De Leidse afdeling van het COC is blij met de belofte van het college voor meer aandacht voor de LHBTI-gemeenschap. Volgens voorzitter Debbie Helaha is het een belangrijke stap voor de acceptatie van LHBTI’ers en is het nog altijd nodig: “De bereidheid om aangifte van discriminatie te doen is nog te laag in Leiden.”

Na een motie van het CDA heeft het college besloten om werk te gaan maken van een app waarmee je aangifte kan doen van discriminatie. “Daar bestaan al verschillende apps voor,” legt Helaha uit. “De gemeente gaat die nu stimuleren.” De drempel om aangifte te doen moet omlaag, want nu schrikken veel mensen er nog voor terug. Dat kan komen omdat ze geen vertrouwen hebben in de politie, omdat ze de weg niet weten te vinden, of omdat ze vinden dat wat hun is overkomen niet belangrijk is. “Ook als je wordt uitgescholden is dat al een reden om melding te maken,” aldus Helaha.

De gemeente heeft ook toegezegd om Pride-activiteiten in Leiden te stimuleren. Helaha:  “We moeten dat met zo veel mogelijk organisaties doen, zodat het zo breed mogelijk gedragen wordt.” Hoe die stimulering er concreet uit gaat zien, is nog niet bekend. “Alles wat de acceptatie van LHBTI’ers helpt, is van harte welkom. Er zijn helemaal niet zoveel activiteiten in deze categorie in Leiden. Het mooiste zou zijn als er een botenparade zou komen door de Leidse grachten. Een soort peurbakkentocht, maar dan voor de LHBTI-gemeenschap.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×