(Foto: Emile van Aelst).

Leidse Houssin Bezzai gaat bij KNVB strijd aan tegen racisme

De 41-jarige Houssin Bezzai zet zich samen met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) in tegen racisme op de voetbalvelden. De ex-profvoetballer kreeg in zijn carrière zelf diverse malen te maken met racisme. Hij wil niet dat zijn zoontjes hetzelfde meemaken.

Voor de Leidenaar de reden om ‘ja’ te zeggen tegen de functie van antiracisme-projectmanager bij de KNVB. De discussie leeft nu meer dan ooit tevoren, maar de Leidenaar is sinds maart achter de schermen al bezig met de invulling van deze taak. Dat vertelde hij afgelopen weekend aan de NOS. Met het plan ‘Ons voetbal is voor iedereen’, wil de KNVB racisme en discriminatie weren. Ook bij de amateurclubs.

Bewustwording
Door slimme technologie, apps, campagnes en trainingen streeft de bond ernaar de bewustwording te vergroten. Daarbij wordt gekeken naar hoe onder meer trainers, scheidsrechters en bestuursleden, getraind kunnen worden om meer bewustwording te creëren.

Het plan van de KNVB is opgedeeld in drie thema’s: voorkomen, signaleren en sanctioneren. Dit samen vormt een pakket van ruim twintig maatregelen en interventies die samen met alle partijen worden uitgerold. In totaal wordt de komende drie jaar samen met de overheid ruim veertien miljoen euro geïnvesteerd in dit plan. Aan het plan werken onder meer ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Justitie en Veiligheid en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee. Het plan van de KNVB wordt nu verder uitgewerkt zodat iedereen er mee aan de slag kan zodra er weer gevoetbald wordt.

Sparta
Houssin Bezzai speelde zelf bij onder meer Sparta, Top Oss en Haarlem. De Leidenaar voetbalt nu ook nog steeds, hij komt uit voor de veteranen van de Leidse club Lugdunum.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×