Medewerkers BOP Herenstraat nemen eerste dozen duurzame mondkaphoesjes in ontvangst. (Foto: Gerry van Bakel).

Actie bij BOP Herenstraat: herbruikbare mondkapjes voor iedereen betaalbaar

De discussie over nut en noodzaak van mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus is nog niet beslecht, maar nu iedereen er een moet dragen in het openbaar vervoer neemt de vraag wel toe. De Leidse huisarts Walter Schrader is groot voorstander van het gebruik van mondkapjes. Om duurzame en goedkope mondkapjes voor iedereen toegankelijk te maken klopte hij aan bij naaiatelier Kleurstof. Afgelopen vrijdag werden de eerste twee dozen afgeleverd bij de Buurtontmoetingsplek in de Herenstraat.

In de BOP gaan bezoekers en vrijwilligers de hoesjes en filterframes tot een pakket maken die vervolgens kunnen worden uitgedeeld aan dak- en thuislozen, klanten van de Voedselbank Leiden en omstreken en aan bewoners van de woonzorgcentra van Gemiva. Marlous Nacken van Naaiatelier Kleurstof zegt dat ze graag meewerkte aan dit initiatief van Schrader. “We hebben meteen ook een aantal video’s gemaakt waarin we uitleggen hoe mensen zelf thuis mondkapjes kunnen maken. Maar niet iedereen kan dat natuurlijk. Twee moskeegroepen boden hulp, zij wilden graag mondkapjes maken voor mensen die dat zelf niet kunnen.”


Marlous Nacken van naaiatelier Kleurstof en huisarts Walter Schrader over het belang van duurzame mondkapjes voor iedereen.

Walter Schrader vindt dat het dragen mondkapjes een goede bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het virus, samen met afstand houden en menigtes vermijden. “Met een mondkapje op kun je ook mensen die nu eenzaam thuis zitten weer opzoeken. Maar de meeste mondkapjes die je nu ziet, zijn wegwerp-kapjes die deels van plastic zijn gemaakt. Ik vind dat we moeten kiezen voor een duurzamer variant. Deze stoffen hoesjes kunnen voor meer bescherming nog gevuld worden met een extra filter.”

Marlous Nacken vertelt dat het maken van de mondkapjes in de beginfase ook nog een andere functie had. “Voor de vrouwen die de mondkapjes thuis maakten was het echt een mooie reden om even de deur uit te gaan. Ze kwamen wandelend vanuit Oegstgeest of Warmond om een paar kapjes af te leveren.”

Wie zelf een mondkapje wil maken kan kijken op de website van naaiatelier Kleurstof voor instructievideo’s. Voor meer informatie over de herbruikbare filterframes kun je elke dag tussen 13.00 en 15.00 uur terecht bij de BOP Herenstraat.

 

 

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×