De groene halsbandparkiet is ook een vreemde eend in de bijt. (Archieffoto: Petra Hegger / Dierenambulance regio Leiden).

Week van invasieve exoten: Japanse duizendknopen, halsbandparkieten en roodwangschildpadden

Een mooie groene parkiet in de volière, een kleurige schildpad in een aquarium of een aparte plant in de tuin. Het lijkt geen kwaad te kunnen, want het is allemaal natuur. Maar als deze huisdieren of tuinplanten ontsnappen uit huis en tuin, kunnen ze wel problemen veroorzaken. Omdat ze bepaalde ziektes meedragen, geen natuurlijke vijanden hebben en zelf andere flora en fauna verdringen. Van 19 tot en met 26 juni is het ‘de Week van de invasieve exoten’.

Bioloog Mátyás Bittenbinder houdt zich in het dagelijks leven bezig met gifslangen als promovendus bij Naturalis, maar is wel gefascineerd door invasieve exoten. Zeker toen er in Wassenaar melding werd gemaakt van een stierslang. Wat overigens geen giftige slang is. De stierslang komt uit Amerika en wurgt zijn prooi. De slang schijnt het goed te doen in Nederland en er zijn verschillende exemplaren waargenomen in de duinen. “Mensen moeten goed nadenken voordat ze een exotisch dier als huisdier uitkiezen. En als je ervan af wilt, kun je beter de dierenambulance bellen dan het dier zomaar loslaten in een natuurgebied.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met bioloog Mátyás Bittenbinder over invasieve exoten.

Ander bekende exoten en wellicht minder griezelig dan een slang – ook als hij niet giftig is – zijn de knalgroene halsbandparkieten en de roodwangschildpadden. “Als één iemand één schildpad in een sloot uitzet, kun je denken dat kan geen kwaad. Maar als heel veel mensen dat doen, elke jaar, krijg je natuurlijk wel een probleem. Want onze winters worden steeds milder en dan kunnen die schildpadden hier steeds beter overleven en die eten dan allerlei andere dieren op. En die mooie parkieten zijn siervogels, die wellicht ontsnapt zijn uit een kooi of vrijgelaten omdat mensen er geen zin meer in hadden. Maar er komen er nu steeds meer van en die halsbandparkieten pikken wel de nestgelegenheden in van andere vogelsoorten zoals bijvoorbeeld boomklevers.”

Bittenbinder ziet in zijn eigen omgeving – hij woont in Amsterdam – de Japanse duizendknoop nog niet massaal terug in het stadsgroen. Maar hij kent wel de gevaren van deze exoot. “Japanse duizendknoop groeit heel erg snel. Niet alleen verdringt de Japanse duizendknoop andere planten als je hem door laat woekeren, de plant tast ook funderingen aan en kades. En dat is misschien een groter probleem, want dat kan uiteindelijk ook veel geld gaan kosten.”

Kijk voor meer informatie over invasieve exoten op de website Week van de Invasieve Exoten.

 

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×