Niet alle daken hebben plek voor zoveel zonnepanelen als op dit bedrijventerrein. (Foto: pixabay.com)

Op elk dak een zonnepaneel is nog niet zo makkelijk, 'maar alle beetjes helpen'

De gemeente Leiden wil graag op elk dak in de stad een zonnepaneel. Als een bijdrage aan de energietransitie, om duurzamer te worden en om stookkosten van de inwoners te verlagen. Maar zonnepanelen op historische panden en beschermde stadsgezichten stuiten op weerstand en beperkende regels. Met een wijziging van de Welstandsnota wil het Leidse college de mogelijkheden verruimen.

Wijkambassadeur binnenstad-noord Marius Ballieux, architect van beroep, is blij met elke verruiming van de mogelijkheden om zonnepanelen toe te passen. “Alle beetjes helpen.” Maar hij ziet zonnepanelen niet als een wondermiddel. “Als wijkambassadeur is het mijn taak om het beleid van de gemeente uit te leggen aan bewoners. Ik geef advies. Er komt een heleboel bij kijken. Je huis moet goed geïsoleerd zijn, je moet genoeg zonnepanelen op je dak kwijt kunnen om het rendabel te maken. Een gezin van vier personen heeft al gauw 32 zonnepanelen nodig om dekkend te zijn.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met wijkambassadeur Marius Ballieux over zonnepanelen op alle daken in Leiden.

Interactieve kaart
Om de mogelijkheden te verruimen heeft het college voor alle panden in de binnenstad en de zuidelijke schil die vallen onder de welstandsregeling een daktype toegekend. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het collegevoorstel komt er een interactieve kaart beschikbaar waarop per postcode staat aangegeven wat de voorwaarden zijn om zonnepanelen te plaatsen. Wethouder Fleur Spijker verwacht dat deze kaart bewoners snel duidelijkheid zal geven. Ze hoopt dat de raad het voorstel zo snel mogelijk zal behandelen. “Het is tenslotte het Jaar van het Dak en wij hebben de ambitie om op elk dak zonnepanelen te plaatsen”, zegt wethouder Spijker.

Ook wijkambassadeur Ballieux is blij met deze de interactieve kaart. Maar  ziet nog wel wat haken en ogen. “Niet elk dak heeft de juiste oriëntatie, de zonnepanelen moeten voldoende zonlicht opvangen  om rendement op te leveren. Of er staat misschien een schoorsteen in de weg of het dak van de buren houdt zonlicht tegen.” Verder is goede isolatie van een huis noodzakelijk om zonnepanelen rendabel te maken. “Tachtig procent van het energiegebruik van een huishouden gaat op aan warmte. Dus zetten we al heel lang in op isoleren en alle kieren dichtstoppen, maar dat heeft weer negatieve gevolgen voor het leefklimaat binnen. Het is gezonder als je huis een beetje tocht. Dus isoleren is goed, maar je moet tegelijkertijd zorgen voor goede ventilatie.”

‘Vraag om advies’
De plaatsing van zonnepanelen is geen beslissing om over een nacht ijs te gaan. Wijkambassadeur Ballieux raadt mensen aan goed te kijken naar wat voor hen de juiste oplossing is om energiegebruik te beperken en naar andere manieren van energie-opwekking te blijven kijken. “Zonnepanelen zijn één manier en zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Ik raad mensen altijd aan flexibel te blijven. Een goede eerste stap is natuurlijk om advies te vragen aan je wijkambassadeur.” Een overzicht daarvan is te vinden op de website van GaGoed Leiden.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×