Zwemwater recreatiegebied Vlietland is in orde (Foto: Robbert Beurse).

Negatief zwemadvies voor Cronesteyn, Vadedoplas en Klinkenbergerplas

Er is goed nieuws voor mensen die bij de tropische temperaturen van vandaag en morgen verkoeling zoeken. De kwaliteit van het zwemwater van bijna alle zwemgebieden in de Leidse regio is volgens Omgevingsdienst Midden-Holland in orde. Alleen voor Cronesteyn in Leiden, de Vadedoplas in Leiderdorp en de Klinkenbergerplas in Oegstgeest gelden waarschuwingen.

Voor waterspeelplaats Cronesteyn aan de Kanaalweg in Leiden wordt zwemmen al langere tijd ontraden vanwege de slechte kwaliteit van het water. Het zwemgebied kenmerkt zich al enkele jaren met de kwaliteitsklasse ‘slecht’. Die kwaliteitsklasse wordt bepaald met de meetgegevens van de laatste vier badseizoenen, waarbij er onder meer sporen van uitwerpselen in het water werden gevonden.

Er geldt ook een negatief zwemadvies voor de westoever van de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Zwemmen in dit deel van de plas wordt ontraden vanwege blauwalgen, waarbij de kans op klachten erg groot is. Ook bij de noordwestoever van de plas zijn blauwalgen aangetroffen, voor dat gebied geldt geen negatief zwemadvies maar een waarschuwing. Ook daar is er kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Het gemiddelde van de metingen over de afgelopen vier jaar levert het water in de Klinkenbergerplas overigens het kwaliteitskenmerk ‘uitstekend’ op, waardoor het water zonder blauwalgen wel geschikt is om in te zwemmen.

Ook voor de Vadedoplas in Leiderdorp, die de afgelopen vier jaar de kwaliteitsklasse ‘uitstekend’ kreeg, geldt een negatief zwemadvies. Er zijn onlangs blauwalgen aangetroffen die een risico voor de gezondheid vormen.

Controle kwaliteit
Het zwemwater van de zwemgebieden wordt tweemaal per maand door Omgevingsdienst Midden-Holland gecontroleerd. Gebieden waar het zwemwater twijfelachtig is krijgen een wekelijkse controle. De waterkwaliteitsbeheerders van de Omgevingsdienst zijn tijdens dagen met extreme temperaturen extra alert op de ontwikkeling van de kwaliteit van het water. Zo kan er op basis van een visuele controle een actueel advies kenbaar gemaakt worden via de informatieborden bij het zwemgebied. Daarnaast adviseert Omgevingsdienst Midden-Holland mensen die willen zwemmen om de actuele situatie op Zwemwater.nl goed in de gaten te houden. Daarop staat per gebied aangegeven wat de kwaliteit van het zwemwater is.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×