(Archieffoto: Coen Bastiaanssen).

Zonder hulp valt in september het doek voor Gebr. de Nobel

Poppodium Gebr. de Nobel aan de Marktsteeg in Leiden houdt het niet lang meer vol als ze geen extra steun krijgen. Dat zegt directeur Ruud Visser tegen Sleutelstad. De aankondiging van deze week dat evenementen en concerten vanaf 1 juli weer zijn toegestaan, betekent niet dat het poppodium het financieel makkelijk krijgt. Binnen moeten ze zich nog aan de anderhalvemetermaatregel houden en dat maakt het lastig. “Als we ons best doen kunnen er honderd mensen naar binnen, maar zo kom ik niet uit de kosten”, aldus Visser.

Directeur van Gebr. de Nobel Ruud Visser in gesprek met redacteur Rolf Eijgenraam

De kosten van het Leidse poppodium komen vooral door het personeel. “Iedere maand heb ik zo’n 50.000 euro aan loonkosten. Als er niks binnen komt en je krijgt geen ondersteuning meer dan kun je dat niet heel lang volhouden”, zegt Visser. Op dit moment maakt Gebr. de Nobel nog wel gebruik van coronasteunpakketten van de overheid. “Voor de lange termijn liggen die afspraken er nog niet. Op deze manier houdt het in september op voor ons.”

Het dilemma waar Visser mee zit is zijn personeel. Om uit de kosten te komen zou hij ze naar huis kunnen sturen, maar wanneer de coronabeperkingen voorbij zijn, wordt het dan weer lastiger om de activiteiten op te starten. Bovendien heeft juist zijn personeel de afgelopen tijd hard gewerkt vindt hij. “We hebben deze periode nuttig gebruikt om de grote zaal te verbouwen zodat we sterker uit de crisis komen”, zegt Visser. “Maar uiteindelijk willen we geen faillissement.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×