De huidige locatie van de Leo Kannerschool aan de Hazeboslaan voldoet al lang niet meer. (Foto: Wikipedia / Vysotsky)

Leo Kannerschool wil Oegstgeester politiek dwingen tot nieuwe huisvesting

De mislukking van het masterplan voor landgoed Endgeest zorgt niet alleen voor een politieke crisis in Oegstgeest. De Leo Kannerschool is enorm teleurgesteld dat de school, die al jaren op nieuwe huisvesting wacht, een plekje op landgoed Endegeest nu hoogstwaarschijnlijk aan zich voorbij ziet gaan. De school wil de gemeente gaan dwingen om met een alternatieve oplossing te komen.

“Ik heb de hele avond in de Dikke Van Dale gezocht naar woorden die op een nette manier omschrijven hoe we dit ervaren, maar ik heb die woorden niet gevonden”, zegt voorzitter Rien Timmer van de Leo Kanner Onderwijsgroep. Hij moest gisteravond met lede ogen aanzien hoe het masterplan voor landgoed Endegeest door de gemeenteraad werd getorpedeerd. De wens van kasteeleigenaar Oudendal om in de toekomst zonder tussenkomst van de gemeenteraad woningen te mogen openen op het terrein, kon niet rekenen op een meerderheid.

‘Wettelijke plicht wordt verzaakt’
Dat betekent dat de plannen voor het gebied hoogstwaarschijnlijk helemaal terug bij af zijn. Om die reden besloot wethouder Peter Glasbeek op te stappen en staat de coalitie van VVD, CDA en Progressief Oegstgeest onder druk. “Maar de politieke crisis maakt niet alleen binnen de politiek slachtoffers”, zegt Timmer namens de onderwijsgroep. “Er is nu weer geen oplossing voor de dringende huisvestingsvraag van de Leo Kannerschool.” Het huidige gebouw van de school voor speciaal onderwijs aan de Hazeboslaan verkeert in slechte staat en renovatie is niet meer mogelijk.

“We beraden ons nu op stappen om de Oegstgeester politiek te dwingen tot een oplossing”, vervolgt Timmer zijn openbare verklaring. “De gemeente heeft de wettelijke plicht om voor goede huisvesting van scholen te zorgen. Daarvoor krijgt Oegstgeest ook ieder jaar geld voor van het Rijk. Die plicht wordt willens en wetens verzaakt ten koste van onze leerlingen en medewerkers.” Timmer vindt het extra pijnlijk omdat het om leerlingen met autisme gaat voor wie onderwijs en werk toch al veel complexer is dan voor anderen. “Dit valt aan niemand meer uit te leggen.”

Onderwijs in gemeentehuis
Als nieuwbouw in Endegeest definitief niet doorgaat, dan is de enige andere oplossing die nog in het verschiet ligt nieuwbouw op de huidige locatie aan de Hazeboslaan. Maar ook daaraan zijn nadelen verbonden, bleek eerder al, waardoor ook die optie op weerstand in de lokale politiek kan stuiten. “Misschien past het wel goed in deze tijd dat de hele gemeenteraad samen met burgemeester en wethouders in langdurige quarantaine gaat en niet naar buiten komt voor er een definitieve oplossing is”, besluit Timmer zijn noodkreet. “En anders zit er niets anders op dan dat we ons onderwijs in het gemeentehuis gaan geven.”

Oegstgeest Onderwijs Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×