Politie Leiden Noord waarschuwt voor ‘kettingdieven’

Er zijn ‘kettingdieven’ actief in de regio. Daar waarschuwt politie Leiden Noord voor. De afgelopen twee maanden zijn in Leiderdorp, Lisse, Hillegom en Voorhout in totaal zes oudere dames beroofd van hun gouden ketting. Omdat de impact op de slachtoffers zeer groot is, wil de politie mensen alert maken op deze extreem laffe vorm van beroving.

Jur Westra van politieteam Leiden Noord licht toe: “Elke diefstal is natuurlijk strafbaar. Maar als je het als dader specifiek gemunt hebt op een kwetsbare doelgroep, hebben wij daar als politie echt geen goed woord voor over. Wij zetten hoog in om de verantwoordelijken in de kraag te vatten.” Opsporingsprogramma Team West (Omroep West) besteedt dinsdag 30 juni ook aandacht aan deze berovingen. De politie gaat op basis van getuigenverklaringen uit van meerdere daders.

De werkwijze van de daders is wel hetzelfde. Ze trekken de ketting van achteren met kracht van de hals van het vaak oudere slachtoffer. Het is lastig om een advies te geven om een beroving te voorkomen. “We kunnen moeilijk adviseren om niet meer naar buiten te gaan of helemaal geen sieraden meer te dragen”, zegt Westra. “Maar we vinden het wel nodig om mensen alert te maken op deze vorm van berovingen. Een mooie ketting kan de aandacht trekken van iemand die verkeerde bedoelingen heeft. Met dit weer dragen we geen jas of een sjaal, dus zijn de sieraden die mensen dragen goed zichtbaar en dat vergemakkelijkt de beroving. Dat maakt natuurlijk niet dat iemand het recht heeft een beroving te plegen, maar het is verstandig om hier alert op te zijn.”

De politie benadrukt om bij een beroving altijd 112 te bellen. Personen die eerder slachtoffer zijn geworden van een zelfde beroving, maar daar nog geen melding van hebben gemaakt, worden opgeroepen alsnog aangifte te doen.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×