Tijdens de coronacrisis traden tal van bands, zangers en koren op in de tuinen van verpleeghuizen in de Leidse regio, hier de Kiloknallers bij Overrhijn. (Foto: Emile van Aelst).

Versoepeling Leidse verpleeghuizen: 'de kleinkinderen zijn weer welkom'

Op de dag dat de tweede helft van het jaar 2020 aanbreekt, worden de bezoekregelingen in verpleeghuizen verruimd. Per organisatie en vaak ook per locatie gelden er nog wel wat specifieke afspraken naast de bekende RIVM-maatregelen als afstand houden en thuisblijven bij klachten. Maar een begin van ’terug naar normaal’ is er. Ook bij de tehuizen van Topaz en Marente in Leiden.

Op 20 maart, de dag dat de lente begon en Nederland net een week in de greep van de coronacrisis zat, gingen de deuren van de verpleeghuizen op slot. In navolging van sportverenigingen, horecagelegenheden en scholen. Je kunt het een nieuwe lente, een nieuw geluid noemen, maar dan wel een heel zuur geluid. Zowel Lia de Jongh, bestuursvoorzitter bij Topaz,  als Bianca de Nijs, locatiemanager van Huis Op de Waard (Marente) begrijpen heel goed de gevoelens van boosheid en verdriet van bewoners en naaste familie en mantelzorgers. “Het was heel verdrietig,” zegt De Nijs “maar we hebben hier wel heel kwetsbare bewoners.”

Daarom zijn zowel De Jongh als De Nijs blij met het besluit van het kabinet de bezoekregelingen per 1 juli te verruimen. De Jongh: “Wij laten het aan de locatiemanagers over hoe ze die verruiming precies vorm geven. Het hangt een beetje van de omstandigheden af hoeveel bezoekers je tegelijk kunt toelaten.” Huis Op de Waard telt honderd bewoners en daar is onbeperkt bezoek mogelijk van 11.00 tot 20.00 uur. “Ook de klein- en achterkleinkinderen zijn weer welkom”, vertelt De Nijs, “en dat geeft heel veel plezier bij iedereen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met locatiemanager Bianca de Nijs van Huis Op de Waard (Marente) over de verruiming van de bezoekersregeling in de verpleeghuizen.

De Jongh is blij dat er niet veel besmettingen met corona zijn geweest op de locaties van Topaz. “Maar bij drie van de negen huizen zijn er daadwerkelijk mensen besmet geweest met corona. We testen iedereen die klachten heeft.” Ook bij Marente wordt er veel getest. “Zodra iemand hoest of koorts heeft, gaan we gelijk testen en nemen we voorzorgmaatregelen. We blijven dat de komende periode ook doen.”

De Jongh vindt niet dat er teveel aandacht naar voorkomen van besmetten is geweest en dat mensen hebben ingeboet op welzijn. “Er mocht geen bezoek komen, maar onze medewerkers hebben van alles uit de kast gehaald om mensen te blijven activeren. Met een high tea, beeldbellen en nog veel meer.” Toch is ze niet voor weer een algemene sluiting tijdens een eventuele tweede golf. “Bij een volgende uitbraak moet meer maatwerk komen. In Noord-Brabant, Limburg en later ook Zuid-Holland waren er veel corona-besmettingen, maar elders in het land veel minder. Ik wil liever kijken naar wat er waar nodig is. Wij hadden niet op alle locaties besmettingen. Ik zou liever niet weer alle locaties op slot doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met bestuursvoorzitter Lia de Jongh van Topaz over verruiming bezoekersregeling verpleeghuizen.

Voorlopig zijn er vooral blije gezichten nu bewoners weer meer bezoek mogen ontvangen. Her en der kunnen vrijwilligers ook weer terugkeren. Met anderhalve meter afstand, ontsmettingsmiddel voor handen en het devies thuis te blijven als jij zelf klachten hebt of als een van je huisgenoten klachten heeft.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×