Lekker droog, een beetje galm, maar wel veilig op anderhalve meter, zo repeteert show- en marchingband AMIGO onder een luifel. (Foto's: Gerry van Bakel)

Bijzondere start nieuwe dirigent showband AMIGO door lege agenda

Er mag weer gemarcheerd en gemusiceerd worden door de showbands zoals de Leidse AMIGO, maar de agenda is nog leeg. Evenementen waarop de bekende show- en marchingband zijn kunsten kan laten zien en horen zijn er voorlopig niet. De nieuwe dirigent Marcel van Raaij is blij dat zijn band kan repeteren al is het dan onder de luifel van universiteitsgebouw Gorlaeus in het Bio Science Park.

Gisteravond een kijkje genomen bij show- en marchingband AMIGO die repeteert onder de luifel van Gorlaeusgebouw in het Bio Science Park.

Geplaatst door Sleutelstad op Donderdag 2 juli 2020

De bandleden staan in ieder geval droog en er is genoeg ruimte om afstand van elkaar te houden. De galm valt Marcel van Raaij nog mee. “Je kunt iets moeilijker horen wat er goed en fout gaat tijdens de repetitie. Maar voor de bandleden is het wel prettig dat ze iets terughoren tijdens het spelen. Als we echt in de buitenlucht staan en het waait zoals nu, dan verwaait het geluid teveel.”

Dat er weer volop gerepeteerd mag worden, al is het dan in de buitenlucht omdat de eigen repetitieruimte niet groot genoeg is, is een mooie eerste stap. Maar een show- en marchingband wil natuurlijk graag optreden voor publiek. In Leiden zijn er rondom de viering van Leidens Ontzet altijd een paar van die gelegenheden, maar of de Pleintaptoe op de Garenmarkt door kan gaan, is nog niet zeker. “Wij hoeven gelukkig met ingang van 1 juli geen  anderhalve meter afstand meer te houden tijdens het marcheren – want dat gaat echt niet. Maar hoe dat dan moet met toeschouwers weet ik nog niet.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Marcel van Raaij, de nieuwe dirigent van showband AMIGO.

Dirigeren van een show- en marchingband is echt wel wat anders dan een orkest dat optreedt in een zaal. Het gaat niet alleen om muziek, maar tijdens het spelen moeten de musici ook een choreografie uitvoeren. Van Raaij vergelijkt zichzelf wel eens met een voetbalcoach. “Ik doe de trainingen en bepaal de opstelling, maar ik sta niet in het veld.” Bij voetbal neemt daar de aanvoerder die rol op zich, bij een showband is dat de tambour-maître.

“Bij sommige verenigingen komen die functies samen in een persoon. Dat is een keuze.” Zoals het ook een keuze is welke instrumenten mee mogen doen in de showband. “Sommige instrumenten zie je minder bij een showband dan bijvoorbeeld een harmonie of fanfare. Maar uiteindelijk bepaal je als vereniging zelf welke instrumenten je inzet. En als dirigent praat je daar natuurlijk over mee.”

Fusieorkest
Muziekvereniging AMIGO Leiden heeft twee orkesten: de Show- & Marchingband en de Stageband. AMIGO Leiden is in 1995 opgericht na een fusie van twee Leidse orkesten Matilo en Allegro Vivace. De naam AMIGO, staat voor Alles Met Inzet Geloof en Overtuiging. De letterlijke vertaling van amigo is vriend en de vereniging verklaart op haar website dat ook die betekenis toepasselijk is. Sfeervol én prestatiegericht. Nieuwe leden zijn altijd welkom, maakt niet uit welk instrument. Voor meer informatie, kijk op de website van AMIGO Leiden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×