Werklozenbankje Leiden. (Foto: Wikicommons).

Voorzichtige stijging vacatures in de Leidse regio

Door de uitbraak van corona is het aantal openstaande vacatures in Holland Rijnland fors gedaald, maar sinds de tweede helft van mei is er weer een lichte opleving te zien. De gemiddelde stijging in Holland Rijnland bedraagt twee procent. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

In de regio daalde het aantal vacatures in de eerste maand van de crisis van 4.610 naar 2.850 vacatures. In de dienstverlenende beroepen en commerciƫle beroepen was de daling het sterkst terwijl de vraag naar beroepen in de zorg en welzijn en de agrarische sector toenam.

Vanaf half mei is er weer een licht herstel te zien in het aantal vacatures in verschillende beroepen. In de zorg en welzijn is het aantal vacatures meer dan verdubbeld. De vacaturegroei bij beroepen binnen openbaar bestuur komt voornamelijk door de toegenomen vraag naar juristen. Ook bij commerciƫle beroepen zoals verkoopmedewerkers en functies op het gebied van public relations en marketing is de groei bijna vijftien procent.

In de buurregio Haaglanden was de stijging zes procent terwijl de buurregio’s Midden-Holland en Zuid-Holland Centraal nog te maken hebben met een daling van respectievelijk vijf en drie procent.

Koffiedik kijken
“Of deze voorzichtige stijging van vacatures doorzet is echt koffiedik kijken”, zegt UWV arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn. “We zien dat de samenleving en de economie langzaam weer opengaan. Er is weer steeds meer mogelijk. Werkgevers hebben in de voorgaande maanden soms afscheid moeten nemen van werknemers, maar nu er weer meer mogelijkheden ontstaan, herstelt ook de vraag naar personeel zich enigszins.”

Tegelijkertijd is er ook onzekerheid over hoe de economie zich ontwikkelt. Ondernemers hebben in sommige sectoren de capaciteit terug moeten schroeven vanwege de anderhalvemeterregels en hun inkomsten blijven mede daardoor achter, waardoor ook uitgaven en investeringen worden uitgesteld of zelfs geschrapt.

Daarnaast heeft de koopbereidheid en het consumentenvertrouwen een flinke tegenslag te verwerken gekregen. Consumenten mijden winkels en horeca uit angst voor besmetting en mensen houden vanwege onzekerheid over hun baan en inkomen de hand op de knip. “Het is een spannende tijd op de arbeidsmarkt. UWV volgt de ontwikkelingen op de voet en brengt verschillende rapporten uit over kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook op dit vlak is onzekerheid op dit moment echter de enige zekerheid”, zegt Verduijn.

(Infographic: UWV).

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×