Ex Animo bij de opening van het zangfietspad.(Foto: Chris de Waard).

Leids amateurkoor Ex Animo zwijgt voorlopig: 'we weten zelfs niet of de Matthäus Passion in de Pieterkerk door kan gaan'

Koren mogen vanaf 1 juli weer samenkomen om te oefenen. Wel in een goed geventileerde ruimte en op voldoende afstand. Dat maakt het voor veel amateurkoren lastig om een geschikte locatie te vinden. Het Leidse koor Ex Animo, dat vorig jaar zijn 100-jarig bestaan vierde, heeft nog geen idee wanneer ze weer gaan beginnen.

“We hebben goed nieuws gekregen”, zegt Jan Vis van Ex Animo. “We mogen op 1,5 meter afstand van elkaar gaan staan, bij voorkeur in visgraadmotief. Dat was eerst 3 meter”, legt Vis uit. “Dus dit maakt het misschien iets makkelijker voor ons om een geschikte geventileerde ruimte te vinden.”

Volgens Vis missen de honderd koorleden het zingen enorm. “Tijdens het zingen vergeet je alles even en bovendien heb je je sociale contacten binnen het koor. Dus veel leden hebben het zwaar gehad.” Tot nu toe heeft het koor steeds geoefend met behulp van Zoom-sessies, wat niet voor iedereen is weggelegd. “Daar deden ongeveer zeventig leden aan mee.”

In Nederland zingen volgens de website van Koornetwerk Nederland 1,7 miljoen mensen in een koor, waarvan ongeveer de helft amateur is. Daarmee is het veruit de grootste kunstensector van het land. Het niet samen kunnen zingen wordt als een groot gemis gezien door de liefhebbers.

Risicogroep
“Wij staan ook te springen om weer te kunnen zingen”, zegt Vis. “Maar de leden zitten ook allemaal in een leeftijdscategorie die tot risicogroepen behoort. Volgende week hebben we bijvoorbeeld een borrel in een grote tuin en daar hebben zich maar 36 mensen voor opgegeven. Dat geeft aan dat mensen nog steeds wel angstig zijn.”

Volgens Vis staat het grote aantal besmettingen bij Amsterdamse koren aan het begin van de coronacrisis velen nog helder voor ogen. “Ik heb ook geen idee hoe planning voor de rest van het jaar eruit gaat zien. Gaat bijvoorbeeld de Matthäus Passion met Pasen volgend jaar wel door? Mogen er dan 1100 mensen in de Pieterskerk?”

Grotere ruimtes
“Ieder koor heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Wij maken geen beleid, maar krijgen wel de vragen. Koren hebben steeds gekeken naar wat mogelijk is. Dat ze nu op 1,5 meter afstand weer mogen repeteren is heel gunstig”, zegt Egon Snelders van de Contactgroep Leidse Koren, waar 51 koren bij aangesloten zijn.


Cor van der Velden in gesprek met Egon Snelders van de Contactgroep Leidse Koren.

“Koren hebben naar uitwegen gezocht in de tussentijd. Zo repeteerden veel koren buiten, op gepaste afstand uiteraard. Zelf heb ik met mijn koor Rumor Di Mare onder meer op de Burcht geoefend. In die ring passen twintig mensen als je de afstanden hanteert. Het is goed om te kunnen oefenen op die manier en op die prachtige plek, maar als het slecht weer is, zoals nu, dan kan het al niet meer.”

Voor grotere koren blijft het daarom lastig om te repeteren. “We gaan nu in gesprek met de gemeente om te kijken of zij grotere ruimtes kunnen regelen waarin koren van dertig mensen of meer tegen een laag tarief kunnen repeteren. Want iedereen mist het zingen enorm. Voor velen is dit een uitlaatklep.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×