(Foto: Media TV).

Verdachten drugshandel Polen opgepakt

In een gezamenlijke actie met de Poolse justitie zijn de afgelopen dagen meerdere aanhoudingen verricht wegens betrokkenheid bij grootschalige drugshandel. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt.

In Leiden werd dinsdag een 44-jarige man aangehouden, een 68-jarige man meldde zichzelf later die dag. Zij zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven 14 dagen langer vastzitten. In Polen zijn zes mensen aangehouden die ervan worden verdacht langere tijd grondstoffen voor drugs te hebben geleverd.

De aanhoudingen volgden op ruim een jaar onderzoek dat startte op basis van een tip van de Poolse politie. Een criminele groep zou zich bezighouden met transport van grondstoffen vanuit Polen die in Nederland werden omgezet in synthetische drugs, voornamelijk xtc en amfetamine. Door het volgen van een levering uit Polen kwamen de dinsdag in Nederland aangehouden verdachten bij de politie in beeld.

De hoofdverdachten in Polen, een 50-jarige Leidenaar en zijn 33-jarige Poolse vriendin, zijn dinsdag in Polen aangehouden samen met enkele medeverdachten, waaronder chauffeurs. De verdenking is dat deze 50-jarige man zich geruime tijd vanuit Polen bezig heeft gehouden met het leveren van grondstoffen voor drugs aan verschillende Nederlandse drugsproducenten.

Afgelopen dinsdag is in Leiden onderzoek gedaan in een pand aan de Rooseveltstraat. Daar werd een ruimte aangetroffen waarin vermoedelijk verdovende middelen zijn bewerkt. Tijdens het onderzoek zijn het afgelopen jaar al meerdere inbeslagnames gedaan.

Zo werd in Hoofddorp een bestelbus met ruim 5.000 xtc-pillen van de weg gehaald, die op weg was naar Polen, in Nieuwegein werd een loods doorzocht waar een laboratorium voor de productie van MDMA werd aangetroffen en ontmanteld en in Best werd een garagebox doorzocht waar 1.230 liter aceton werd aangetroffen. Vermoedelijk voor productie van synthetische drugs.

Ook in Nederweert werd eerder al een bestelbus gecontroleerd met daarin 1.200 liter fosforzuur, vermoedelijk voor de productie synthetische drugs. Hierbij werd een Poolse chauffeur aangehouden. In Hoogmade werden in een loods drugs bewerkt. Daar werd een voorraad van tientallen kilo’s amfetamine, MDMA en grondstoffen aangetroffen.

De loods in Hoogmade werd gehuurd door de 68-jarige man die dinsdag is aangehouden. De 44-jarige man werd gezien toen hij op een parkeerplaats het busje van een Poolse chauffeur overnam en de inhoud veiligstelde in de loods in Hoogmade. Daarna bracht hij het busje weer terug.

In het onderzoek is op meerdere momenten met de Poolse autoriteiten samengewerkt, onder meer via Europol en Eurojust. De actie van afgelopen dinsdag was dan ook afgestemd met de Poolse autoriteiten.

Meer aanhoudingen worden volgens het OM niet uitgesloten.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×