Pollinators in de Kooi zaaien de berm van de Surinamestraat in. (Foto: Bram Pater).

Platgemaaide 'bijenvoedselbank' in Leiden Noord was bij gemeente onbekend

“Ik vind het echt heel vervelend”, zegt de Leidse wethouder Ashley North naar aanleiding van het wegmaaien door de gemeente van een door omwonenden ingezaaide berm langs het water van de Surinamestraat bij Het Gebouw in Leiden Noord. “Ik draag iedereen die biodiversiteit wil stimuleren een warm hart toe, het maaien was alleen geen fout van de gemeente. Dit burgerinitiatief was niet bekend bij de gemeente.”

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren stelde de kwestie donderdagavond aan de orde nadat ze door bewoners was gewezen op de platgemaaide ‘voedselbank voor bijen’ zoals bewoner Bram Pater de berm noemt die door hem en enkele buren eind april werd ingezaaid. “Begin april van dit jaar heb ik me aangemeld als ‘Pollinator'”, vertelt Pater. “Dat is iemand die zorgt voor de voedselbank voor bijen en andere bestuivende insecten.”

Melding via app
Pater en zijn buren kregen van The Pollinators een aantal zakjes met zaadjes van bijvriendelijke gewassen. Op 22 april, de Nationale Zaaidag, hebben Pater en zijn buren de zaadjes verdeeld over de groenstrook tussen de Kooikerbrug en de Lokeendbrug langs de Surinamestraat in De Kooi. Dat meldde Pater vervolgens bij de gemeente Leiden via de app ‘Verbeter de Buurt’ met het verzoek om de berm niet te maaien. Hoewel hij geen reactie kreeg, werd er ook niet gemaaid en dus nam hij aan dat de boodschap was overgekomen. Dat bleek begin deze week dus niet het geval.

Volgens de wethouder zijn er in Leiden inmiddels ruim tweeduizend convenanten met bewoners die een stukje groen beheren. Via het project ‘Samen aan de Slag‘ kunnen buren zich melden als ze gezamenlijk hun wijk willen opfleuren. “Dan kunnen we er ook rekening mee houden”, zegt North. Het maaien gebeurde in dit geval overigens ook op verzoek van de buurt. Enkele ondernemers en bewoners meldden zich bij de wijkregisseur met het verzoek om de begroeiing langs het water weg te halen. Die was volgens hen zo hoog dat het onveilig werd voor kinderen. Die konden daar door de hoge planten de waterkant niet meer zien.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×