(Foto: Herman Volker).

Ook Oegstgeest wil vluchtelingenkinderen opvangen

In navolging van veel andere gemeenten, waaronder in onze regio Leiden, Leiderdorp en Voorschoten, is ook Oegstgeest bereid om vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden op te vangen. Een voorstel van Progressief Oegstgeest (PrO) en D66 werd gisteravond unaniem door de Oegstgeester raad overgenomen.

“Die opvang zou in regionaal verband moeten worden geregeld”, betoogde PrO-raadslid Menno Welling. Mede-indiener Elfred Bus vindt het ook verstandig om met de gemeenten in de regio op te trekken als de vraag om opvang inderdaad komt.

De VVD leek als enige partij tegen de motie te stemmen, maar na een korte schorsing waarbij de liberale fractieleden digitaal overleg voerden, kwam ook uit die hoek witte rook voor het voorstel. VVD-raadslid Edgard Creemers zei dat zijn fractie het signaal uit de motie begrijpt. “Maar dit ligt echt bij het kabinet. We willen er best welwillend naar kijken, maar pas als het besluit is genomen.” Even later bleek de partij toch gevoelig voor de oproep van andere fracties dat het een goed signaal is als de hele regio de oproep unaniem doet en omarmde de oproep alsnog.

Het leverde de partij een ‘bedankje voor de draai’op van raadslid Menno Welling van Progressief Oegstgeest. Dezelfde partij die aan het begin van de vergadering bekendmaakte uit de coalitie met CDA en VVD te stappen wegens een eerdere draai van de VVD die een week geleden leidde tot een vertrouwensbreuk.

De oproep van Oegstgeest maakte afgelopen nacht in de Tweede Kamer overigens niet het verschil. Daar werd gestemd over een motie van DENK kamerlid Azarkan waarin het kabinet wordt opgeroepen om vijfhonderd van de meest kwetsbare vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen. Een meerderheid stemde tegen.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek SOS Moria


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×