(Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

Oud-VVD-fractievoorzitter Janssen opnieuw informateur in Oegstgeest

Net als na de verkiezingen in 2018 heeft de VVD Oegstgeest voormalig raadslid en fractievoorzitter Vincent Janssen gevraagd om een eerste verkenning te doen naar een nieuwe coalitie voor Oegstgeest. De opdracht die hij van de VVD-fractie heeft meegekregen: “Geef een advies over de gewenste samenstelling van het college en over de inhoudelijke prioriteiten tot aan maart 2022.”

De VVD is als grootste fractie in Oegstgeest als eerste aan zet om tot een nieuwe coalitie te komen die kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Dat betekent dat naast VVD (vijf zetels) en het CDA (vier zetels) er nog ten minste één partij nodig is om aan minimaal tien van de negentien zetels te komen. Getalsmatig komen daardoor alle overige partijen in aanmerking. Inhoudelijk zal het een stuk ingewikkelder blijken.

Janssen start zijn werk als informateur komende donderdag. Hij voert dan verkennende gesprekken met vertegenwoordigers van de zes fracties die in de Oegstgeester raad zijn vertegenwoordigd.

 

Vincent Janssen was tot 2016 fractievoorzitter van de VVD Oegstgeest. Hij vertrok, omdat hij verhuisde.

PrO: Coalitievorming ingewikkelde puzzel
Fractievoorzitter Melanie van Driel van Progressief Oegstgeest, de partij die afgelopen donderdag uit het college stapte nadat een week eerder al hun wethouder was opgestapt, voorziet een ingewikkelde formatiepuzzel. “Wij zijn natuurlijk niet de eerste keus nu.” Ook voor de drie overige partijen in de raad ligt het in haar ogen niet direct voor de hand dat ze met de VVD en het CDA in zee zullen gaan. D66 staat inhoudelijk dicht bij PrO, maar is kleiner en zou in een coalitie dus minder in de melk te brokkelen hebben. Bovendien is die partij net als PrO door de VVD verrast door het verwerpen van het collegeplan voor Landgoed Endegeest, waardoor het college uiteindelijk ten val kwam.

Chris de Waard in gesprek met PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel over de komende coalitieonderhandelingen.

Volgens Van Driel is Hart voor Oegstgeest nu de meest logische gesprekspartner voor de VVD, maar die partij stemde na de raadsverkiezingen in 2018 tegen de door de VVD voorgedragen wethouderskandidaat Mathijs Huizing:  “Ze hadden bepaalde twijfels bij hem, dus ik denk dat het moeilijk wordt voor Hart voor Oegstgeest om in een college te stappen waar die wethouder in zit.”

Mocht het de VVD niet lukken om een coalitie te vormen, dan staat PrO volgens Van Driel klaar om in een nieuw college aan te treden: “Als het nodig is, staan we altijd open om mee te denken als dat noodzakelijk is.” Ondertussen gaat PrO zelf ook verkennende gesprekken voeren met de andere partijen. “Ik denk dat de komende tijd alle partijen in Oegstgeest met elkaar in gesprek gaan, dus wij ook.”

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×