Buurtbewoners zijn onder meer bang voor een overvloed aan geparkeerde auto's. (Foto: Jan Frensen)

Nieuwbouw De Geesten stap dichterbij na aanpassing bestemmingsplan

Na een tik op de vingers van de Raad van State komt het college van Oegstgeest met een herziening op het bestemmingsplan van het gebied De Geesten. Hiermee is nieuwbouw rondom landgoed Endegeest een stap dichterbij. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de Raad van State het herziene plan goedkeurt en dat het daarmee onherroepelijk wordt”, zegt verantwoordelijk wethouder Elfred Bus.

Voordat de Raad van State naar het aangepaste plan kijkt moet de gemeenteraad van Oegstgeest het eerst opnieuw goedkeuren. Dinsdag 30 januari wordt de raad hier in een ingelaste vergadering over ingelicht, waarna 15 februari discussie volgt. Op 29 februari moet blijken of er voldoende steun is voor de herziening van het bestemmingsplan. “Als dat allemaal goed gaat, dan gaat het terug naar de Raad van State die er een einduitspraak over doet”, zegt wethouder Bus. Wanneer die uitspraak er is, is onbekend.

Als alles in kannen en kruiken is wordt het toegestaan voor bedrijven in de Life, Science & Health-sector om zich in het gebied te vestigen, maar de invulling moet wel ‘kantoorachtig’ zijn. Productie en distributie is hierdoor niet mogelijk, maar onderzoek en ontwikkeling wel. Deze bedrijven kunnen zich in de bestaande gebouwen op het terrein vestigen, maar het bestemmingsplan maakt ook ruimte voor nieuwe gebouwen rondom kasteel Endegeest. Het groene gebied om het kasteel heen blijft open voor publiek, maar over het kasteel zijn geen afspraken gemaakt.

Wethouder Bus over de wijzigingen van het bestemmingsplan

Groen karakter
De toekomst van het gebied is al jaren een heet hangijzer in de Oegstgeester politiek. Buurtbewoners probeerden een stokje te steken voor het nieuwe bestemmingsplan en een actiegroep met de naam Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten werd opgericht. Toenmalig wethouder Glasbeek stapte op nadat een eerdere versie van het bestemmingsplan door de gemeenteraad werd verworpen. Angst van de tegenstanders is vooral dat het rustige en groene karakter van het parkachtige gebied verloren gaat bij een nieuwe invulling. Ook maken tegenstanders zich zorgen over de hoogte van gebouwen en het aantal auto’s en parkeerplaatsen.

Aanvechten
Alle bezwaren ten spijt werd uiteindelijk een versie van het bestemmingsplan aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad. Al snel hierna stapte de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten samen met Stichting Rivierduinen, de Historische Vereniging Oegstgeest en een aantal omwonenden naar de Raad van State om het plan aan te vechten. Deze boog zich over het plan en kwam in november vorig jaar met een tussenuitspraak die de gemeente opriep een aantal zaken aan te passen.

Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de bouwhoogte van nieuwe gebouwen in het gebied. Ook moest er in het plan beter gemotiveerd worden waarom Life Science & Health-instellingen een plek zouden moeten krijgen. Ook bleek de beoogde parkeercapaciteit rondom kasteel Endegeest te laag voor de beoogde activiteiten. In het herziene plan is een horecafunctie in het kasteel niet langer toegestaan omdat dit teveel verkeer zou aantrekken.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×