Bij partijen en omwonenden zijn zorgen over verkeer en parkeren. (Foto: Jan Frensen)

Meerderheid tekent zich af voor bestemmingsplan de Geesten

Het lijkt steeds waarschijnlijker dat de herziening van het bestemmingsplan van de Geesten in Oegstgeest aangenomen wordt. Tegen het plan werden donderdag door de partijen in de gemeenteraad weinig grote bezwaren aangetekend. Alleen coalitiepartij Hart Voor Oegstgeest heeft grote bedenkingen bij het plan en dient twee amendementen in. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we het plan zoals het er nu ligt kunnen steunen”, zegt raadslid van HvO Maarten van Tol. Bij de meeste partijen en bij omwonenden zijn nog wel zorgen over verkeer en parkeren.

Over het bestemmingsplan nabij landgoed Endegeest is al jaren veel te doen. Als het aan het college ligt is, er in het gebied straks kleinschalige bedrijvigheid mogelijk in zowel de bestaande als in eventuele nieuwe gebouwen. Bedrijven in de Life, Science en Health sector zouden ook een plek moeten kunnen krijgen, dit tot groot genoegen van het nabijgelegen Leiden Bio Science Park, dat ruimte ziet voor ‘kleinere bedrijven en instellingen’. Tegenstanders zijn bang voor grootschalige bouw nabij het groene en rustige gebied rondom het kasteel. Een gang naar de Raad van State leidde tot een eis om het plan op enkele punten aan te passen. Van alle bezwaren is vooral het verkeer en parkeren nog een heet hangijzer.

Raadslid Maarten van Tol (HvO) over de bezwaren van zijn partij over het bestemmingsplan.

Bezwaren
Voorzitter Joost Geluk van actiecomité Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten strijdt al jaren tegen de ontwikkelingen in het gebied. Zijn stichting is een van de partijen die naar de Raad van State stapte om de in 2021 aangenomen versie van het bestemmingsplan aan te vechten. Nadat de Raad van State een deel van de bezwaren verwierp, maakt Geluk zich nu vooral nog zorgen over de parkeerplaatsen die het plan in het gebied mogelijk maakt.

“Uit het verkeersonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt dat er 315 auto’s geparkeerd kunnen worden. Dat zijn twee voetbalvelden! Hoe parkeren past in het Rijksbeschermd dorpsgezicht is nooit gemotiveerd.” Het liefste ziet de stichting van Geluk helemaal geen bedrijven in de Life, Science en Healthsector in het gebied. “We stellen het belang van psychiatrische patiënten boven het belang van het Bio Science Park”, deelde Geluk met de gemeenteraad.

Infrastructuur
Niet alleen parkeren, maar ook verkeersveiligheid en milieu passeren de revue bij de insprekers. “Kijk niet alleen naar het economisch belang maar ook naar duurzaamheid en de belangen van groen”, vindt een van hen. Een appél om de fiets te nemen of te parkeren op het Bio Science Park kon op applaus uit de zaal rekenen. Denk ook aan de infrastructuur, wil een omwonende. “Als je je kind van zes ergens niet veilig durft te laten fietsen, dan is het geen veilige weg.”

GGZ Rivierduinen heeft momenteel vier klinieken op Endegeest. Rob Bergmans van Rivierduinen zegt dat het rustige en afgelegen karakter van het gebied bevorderlijk is voor de patiënten van de GGZ-instelling. “Wij maken ons zorgen over de parkeerdruk en verkeersbewegingen die deze ontwikkeling met zich meebrengen.”

Parkeergarage
Hart voor Oegstgeest deelt de zorgen van de insprekers en komt daarom met twee wijzigingsvoorstellen. “We zijn niet tegen de vestiging van bedrijven in de categorie Life, Science & Health op zich”, zegt raadslid Van Tol. “Maar we stellen voor om voor parkeren elders plaats te maken.” Als het aan HvO ligt is er bij het landgoed alleen plaats voor de parkeerplaatsen die er nu al zijn. De andere parkeerders zouden aan de overkant op het bestaande parkeerterrein bij de voormalige Julianaschool of in een parkeergarage op het Bio Science Park terecht kunnen. Een tweede amendement over het soort bedrijvigheid op het terrein neemt de partij opnieuw in overweging na de discussie in de gemeenteraad.

Andere partijen kunnen zich vinden in de zorgen over parkeren. Naast HvO is ook het CDA nog kritisch. “We zijn er nog niet aan toe om het plan volledig te steunen”, zegt raadslid Tobias van der Hoeven. “We gaan het amendement bestuderen”, aldus Inge Oosterhuis (VVD). Nico Janssen van Progressief Oegstgeest lijkt het goed later nog een brede discussie te hebben over verkeer en parkeren in Oegstgeest. Dat dit het herstelbesluit voor de Geesten tegen zal houden lijkt echter onwaarschijnlijk. Inspreker Geluk ziet inmiddels het teken aan de wand. “Ik heb geteld en het lijkt een gelopen race.”

De gemeenteraad gaat 29 februari opnieuw in debat over het bestemmingsplan. Dan moet blijken of er inderdaad voldoende steun is. Als het herziene plan aangenomen wordt, doet de Raad van State later een einduitspraak.

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×