Schuitemaker Vis in de Voorstraat in Katwijk verkoopt dit jaar de lekkerste Hollandse Nieuwe. (Foto's: Emile van Aelst).

Schuitemaker Vis uit Katwijk wint regionale Haringsmaaktest

Voor alweer het zesde jaar op rij werd gisteravond in Villa Beukenhof in Oegstgeest de regionale haringsmaaktest gehouden. Een panel van vijftien ‘Prominente Proevers’ kreeg tien haringen voorgeschoteld die ze ‘blind’ moesten proeven. Na afloop mocht burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest de drie prijswinnaars bekend maken. Op plek drie eindigde dit jaar De Visarend (28 punten) uit Voorschoten. De tweede plaats ging naar Vishandel de Klok uit Voorhout (30 punten) en de beste haring komt dit jaar uit Katwijk. Het visje van Schuitemaker uit de Voorstraat in Katwijk behaalde nipt de eerste plek met 31 punten.

Chris de Waard sprak met mede-organisator Bob Goulooze en met de winnaar van de Haringsmaaktest 2020, Koen Schuitemaker uit Katwijk.

Het proefpanel noemde de haring van Viswinkel Schuitemaker een echte ‘fijnproevers haring’. Met een mooie structuur, romig, geen graten, goed zilverkleurig, mooi zilt, lekker vol en een prettige nasmaak. Verder had het visje volgens het panel een goed ‘mondgevoel’ en een prima vetgehalte. Ook De Klok en de Visarend kregen lof van de jury. De Prominente Proevers oordeelden dat de kwaliteit van de haring dit keer over de hele linie beter was dan vorig jaar. Hierdoor lagen ook de scores voor alle deelnemers wat hoger.

Van links naar rechts de haringexperts van Vishandel De Klok uit Voorhout (plek 3), Vishandel de Visarend uit Voorschoten (plek 2) en Viswinkel Schuitemaker uit Katwijk (plek 1).

Het was lang onzeker of de haringsmaaktest dit jaar door kon gaan, maar in overleg met ‘de markt’ besloten Bob Goulooze en Marcus Rooijakkers de jaarlijkse test op aangepaste wijze toch te organiseren. Het proeven gebeurde daarom dit jaar bijvoorbeeld in de binnentuin van Villa Beukenhof. Gastheer Erwin Rozendal had voor voldoende parasols gezorgd, zodat de proevers hun harinkjes droog konden testen.

Economie Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×