De Leiden Marathon vindt jaarlijks plaats en heeft een parcours dat de hele regio beslaat. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Burgemeester Lenferink: 'Dit najaar geen extra evenementen in Leidse regio'

Er is dit jaar geen ruimte om extra evenementen te organiseren in de Leidse regio. Dat zegt burgemeester Henri Lenferink in het maandelijkse gesprek in Politiek071. Met de regio-burgemeesters is afgesproken dat er alleen vergunningen worden verleend voor evenementen die al voor de uitbraak van corona gepland stonden. De geplande najaarseditie van de Leiden Marathon lijkt daarmee van de baan.

Sinds 1 juli zijn evenementen in Nederland weer toegestaan, mits er rekening wordt gehouden met de geldende coronamaatregelen. Dat betekent echter niet dat de evenementenkalender dit najaar stijf gevuld zal zijn, zegt Lenferink. Alleen evenementen die al langer gepland stonden maken kans op een succesvolle vergunningsaanvraag. “Dat is afgesproken met de burgemeesters in de regio”, zegt de Leidse burgemeester, die eerder al liet weten met zijn regiocollega’s te overleggen.

Met de selectieve verlening van vergunningen wil Lenferink voorkomen dat hulpdiensten overbelast raken. En daarin zit ook meteen de mogelijkheid voor organisaties die wel kans willen maken op een evenementenvergunning, zegt Lenferink. “Extra evenementen of evenementen uit het voorjaar komen niet aan bod, tenzij ze geen enkele capaciteit van hulpdiensten vragen.” Bij evenementen is overigens al vrij snel extra politiecapaciteit nodig, waardoor het vooral gaat om de kleinere evenementen die nog een kans maken.

Met de regionale afspraak lijkt het plan om de Leiden Marathon in november in te halen van de baan. Een woordvoerder van de gemeente wil daar niet specifiek op ingaan, maar bevestigt nogmaals dat extra evenementen alleen zonder inzet van hulpdiensten kunnen plaatsvinden. Daarmee is de marathon ‘in principe’ van de baan, maar een definitieve uitkomst wordt later deze maand verwacht. Organisator Tjeerd Scheffer wil nog niet reageren en laat alleen weten dat er nog gesprekken met de gemeente staan gepland.

Veel evenementen die dit voorjaar zouden plaatsvinden werden al vrij snel na de afkondiging van een verbod op evenementen definitief afgelast. Onder meer de Lakenfeesten, Werfpop en diverse avondvierdaagsen zagen geen andere optie meer. De Singelloop Leiden probeerde eerst nog een moment te vinden in september, maar zegde het hardloopfeest later toch af. De viering van 3 oktober stond al op de evenementenkalender en kan dus doorgaan, maar wordt wel flink aangepast.

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×